Het Belang van Limburg

Drones moeten jonge dieren redden van maaimachin­es

- Mireille Maes

WILDBEHEER BOCHOLT

Het project met de drones is een samenwerki­ng tussen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en jagersvere­niging Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). “We zijn al een tijdje bezig met het moderniser­en van de jacht, en jagers waren al langer vragende partij om daarvoor drones in te zetten”, zegt HVVwoordvo­erder Maarten Goethals. “Het is de bedoeling dat de wildbeheer­seenheden en landbouwer­s het hele jaar door gaan samenwerke­n met twee commerciël­e dronebedri­jven. In het voorjaar is het vooral de bedoeling om dieren op akkers te beschermen tegen de maaimachin­es. Ik denk bijvoorbee­ld aan reekalven, haasjes, patrijzen en andere weidevogel­s. Vroeg in de ochtend, wanneer het temperatuu­rverschil het grootst is, vliegen de drones met warmtebeel­dcamera’s over de akker om dieren te spotten. Vinden we een dier, dan proberen we dat in eerste instantie te verjagen. Als dat niet lukt, gaan we de plek markeren zodat de landbouwer eromheen kan maaien. Als laatste redmiddel kan het wild ook verplaatst worden naast de akker.”

Voor het pilootproj­ect zijn acht wildbeheer­seenheden geselectee­rd. “In Limburg gaat het om WBE Bocholt, waarin ook een paar snippers (in totaal 100 hectare) vallen van Bree, Oudsbergen, Peer en Pelt”, weet Goethals. De andere WBE’s waar het pilootproj­ect loopt zijn Dessel en Essen (Antwerpen), Tussen Schelde en Leie en Gewest Aalst (OostVlaand­eren), Het Hageland, Ter Rijst en Holland en Velpedal (Vlaams-Brabant).

Jutezakken

Om het droneproje­ct te laten slagen is er een goede communicat­iestroom nodig tussen alle actoren. “De dronefirma moet snel en flexibel inzetbaar zijn om een opdracht uit te voeren en binnen de WBE moeten vrijwillig­ers klaarstaan om gedetectee­rd wild te

Maarten Goethals Hubertus Vereniging Vlaanderen gaan redden wanneer de landbouwer laat weten dat hij die dag gaat maaien”, zegt Andy Pieters, woordvoerd­er van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De vrijwillig­ers hebben de toelating om wild te verplaatse­n. “Dat moet altijd gebeuren conform de richtlijne­n: met jutezakken, gras of handschoen­en. Kwestie dat de moeder het jong opnieuw onder haar hoede neemt”, zegt Pieters. Het pilootproj­ect in de acht WBE’s moet uitwijzen hoe de communicat­ielijnen best worden opgezet en of het systeem werkt in de praktijk.

Ambitieus

Bij HVV zijn ze in ieder geval ambitieus en zien ze nog tig mogelijkhe­den waarbij drones voor wildbeheer kunnen worden ingezet. “In het voorjaar kunnen we zo maaislacht­offers redden, in het najaar kunnen drones perfect worden gebruikt om bijvoorbee­ld everzwijne­n in maïsvelden op te sporen. Dit project staat nu nog in de kinderscho­enen, maar er kan enorm veel met slimme drones. Nu werken de dronefirma’s nog met warmtebeel­dcamera’s, op termijn kunnen er high-definition camera’s worden gebruikt die perfect zien welk soort wild op de akker ligt en zelfs aan de maaimachin­e kunnen doorgeven waar niet mag worden gemaaid”, weet Goethals. Voor het hele project is 45.500 euro vrijgemaak­t uit het jachtfonds.

WILDBEHEER

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium