Het Belang van Limburg

Mysterie: wie wil Boekenbeur­s naar Sint-Truiden halen?

Zestien kandidaten hebben zich al gemeld om de Antwerpse Boekenbeur­s over te nemen. Er is ook interesse uit Sint-Truiden, maar het blijft een mysterie wie daarachter zit.

- Thomas Jansen

LITERATUUR ANTWERPEN/SINT-TRUIDEN

Begin maart raakte bekend dat organisato­r Boek.be een overnemer zoekt voor de jaarlijkse Boekenbeur­s in Antwerp Expo. Er waren al langer financiele problemen, de noodgedwon­gen afgelastin­g in coronajaar 2020 bleek de druppel. Kandidaten moeten zich melden bij veilinghui­s Hammertime. Na de onderteken­ing van een geheimhoud­ingsoveree­nkomst krijgen de geïnteress­eerden toegang tot alle nodige informatie, waarna ze een bod kunnen uitbrengen. Wie toch informatie lekt, moet een boete van 10.000 euro betalen. Zestien kandidaten hebben zich intussen gemeld. Onder meer Gent en Kortrijk willen de boekenbeur­s naar hun stad halen, maar er is ook Limburgse interesse. Dat bevestigt het veilinghui­s. “Het gaat om een bedrijf of een privé-investeerd­er uit de regio van Sint-Truiden, maar meer kunnen we daarover niet zeggen”, klinkt het.

Het stadsbestu­ur was daar nog niet van op de hoogte. “Het is in ieder geval geen initiatief van ons”, zegt schepen van Cultuur Jurgen Reniers. “We weten ook niet wie zich gemeld heeft, maar we zijn zeker bereid om te kijken hoe we dit mee kunnen facilitere­n.”

Stayen

Qua locatie ziet Reniers in zijn stad maar één mogelijkhe­id: Stayen. Hallo, Roland Duchâtelet? “Ik heb niets gehoord over de Truiense interesse over de boekenbeur­s”, reageert hij. “Maar het lijkt me geen slecht idee om een interessan­t boek te combineren met een mooie wandeling.” Een andere mogelijke kandidaato­vernemer zou Eric Vanmanshov­en

kunnen zijn. De man van zangeres Xandee is een Truienaar en is de organisato­r van de grootste indoor tweedehand­sbeurs van Europa, in de Hasseltse Ethias Arena. Maar ook hij ontkent dat hij interesse zou hebben in de Boekenbeur­s. Sint-Truiden heeft echter al een boekenbeur­s, georganise­erd door Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw. Op de laatste editie, in november 2019, kon men daar grasduinen in liefst 50.000 tweedehand­sboeken. Zijn daar misschien uitbreidin­gsplannen? “De Antwerpse Boekenbeur­s overnemen? Dat zou voor ons veel te ambitieus zijn”, lacht Michel

Top, voorzitter van het Kiwaniscom­ité dat zich bezighoudt met de organisati­e. “Als de Boekenbeur­s naar Sint-Truiden komt, zou dat voor ons vooral flinke concurrent­ie zijn.”

Kortessem?

Tot slot doet er in Sint-Truiden nog een opvallend gerucht de ronde. Veilinghui­s Hammertime heeft een vestiging in Kortessem, en die zou zelf kandidaat zijn om de Boekenbeur­s over te nemen. “Daar ben ik niet van op de hoogte”, zegt directeur Frédérique Gouverneur. Het zou echter wel verklaren waarom op het hoofdkanto­or gesproken wordt over interesse uit ‘de regio van SintTruide­n’.

Zo blijft de Truiense interesse voor de Boekenbeur­s gehuld in een waas van mysterie. Kandidaten kunnen zich nog melden tot 30 maart, bieden kan tot 2 april. Daarna beslist de ondernemin­gsrechtban­k wie de Boekenbeur­s mag overnemen. Wordt dus ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In 2019 trok de Antwerpse Boekenbeur­s nog ruim 123.000 bezoekers. Komen die weldra naar Limburg?
FOTO JAN VAN DER PERRE In 2019 trok de Antwerpse Boekenbeur­s nog ruim 123.000 bezoekers. Komen die weldra naar Limburg?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium