Het Belang van Limburg

Geen grote piketten, barbecues of betoging op nationale actiedag

De vakbonden ACV en ABVV gaan door met de nationale actiedag van maandag, maar dan zonder de traditione­le plaatselij­ke piketten, bezettinge­n van kruispunte­n of betogingen. “Het wordt vooral een actiedag”, klinkt het.

- Dominiek Claes

Buiten slechts met z’n vieren samenkomen, maximaal thuiswerk in de bedrijven, scholen gaan een week eerder dicht en dus veel minder mensen op het openbaar vervoer. De paaspauze die woensdag is afgekondig­d, dreigt de nationale actiedag van maandag een pad in de korf te zetten. Maar de bonden ACV en ABVV zijn niet van plan om de acties op te schorten.

“We hebben altijd al gesteld dat het om een actiedag gaat, niet om een nationale betoging”, stelt voorzitter Jean Vranken van ACV

Limburg. “En die acties blijven overeind. We zullen in de grotere bedrijven nog eens gaan uitleggen waarom deze loonnormwe­t op de schop moet, waarom die zo oneerlijk is. We waren wegens corona al niet van plan om een grote betoging in Brussel te organisere­n. We gaan ook geen grote piketten installere­n of kruispunte­n bezetten, maar we gaan de mensen in de bedrijven wel de zeer nadelige consequent­ies van de loonnormwe­t duidelijk maken.”

Afstand en mondmasker­s

“Dit keer inderdaad geen barbecues of piketten”, beaamt secretaris Jan Staal van de Algemene Centrale ABVV Limburg. “Het zal wat sec en droger zijn dan anders. We roepen wel iedereen op om zoveel als mogelijk thuis te blijven. We zijn ook van plan om hier en daar bescheiden controlepi­ketten te installere­n, met maximum vier mensen, met de nodige afstand en mondmasker­s.” De scholen sluiten een week eerder. Thuiswerk blijft verplicht indien mogelijk en dat betekent uiteraard minder mensen op het openbaar vervoer en in de bedrijven. Toch vrezen de vakbonden niet voor de impact van hun actiedag. Jan Staal: “Corona heeft een impact op ons allemaal. Het is niet onze bedoeling om zoveel mogelijk schade toe te brengen aan de maatschapp­ij. Het is wél de bedoeling om een signaal te geven. Ik merk alvast veel actieberei­dheid in de grotere industriël­e bedrijven. Onze oproep zal wel degelijk gehoord worden.”

Hogere lonen

De vakbonden vinden dat hogere lonen mogelijk moeten zijn in bedrijven en sectoren die het beter doen. Maar zet dat de solidarite­it tussen de bedrijven en de sectoren niet op de helling? “Ondanks de loonnormwe­t gaapt er nu ook al een grote loonkloof tussen pakweg de horeca en de petrochemi­sche sector”, zegt Jean Vranken. “Hogere lonen in sterke bedrijven vormen juist een blijk van onderlinge solidarite­it. Hogere lonen betekenen meer inkomsten voor de sociale zekerheid en de fiscalitei­t. En daar steunt de algemene solidarite­it op. Bovendien doen de hogere lonen de economie beter draaien en dat is goed voor het terugdring­en van het begrotings­tekort en de staatsschu­ld.”

Jean Vranken

Voorzitter ACV Limburg

“We zullen in de grotere bedrijven nog eens gaan uitleggen

waarom deze loonnormwe­t op de

schop moet”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Maandag geen grote betoging in Brussel of grote piketten aan de bedrijven.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Maandag geen grote betoging in Brussel of grote piketten aan de bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium