Het Belang van Limburg

Noodopvang kinderen

- Jeroen Sleurs

Voor vele ouders dreigen de strengere coronamaat­regelen de druppel te worden die de emmer doet overlopen. Wie zijn werk niet kan combineren met de zorg voor zijn (pleeg)kinderen, ongeacht of dat telewerk is of een job buitenshui­s, moet een opvangoplo­ssing hebben.

De eerste lockdown was een nachtmerri­e voor ouders die de opvang van kinderen moesten combineren met werk. We begrijpen de beslissing om de paasvakant­ie te verlengen en de oproep van de Vlaamse overheid aan ouders om te zoeken naar alternatie­ven voor de buitenscho­olse opvang. Maar er moet ook een oplossing zijn voor wie die opvang wél nodig heeft. Er worden voorrangsr­egels gehanteerd, waardoor heel wat kinderen niet meer terecht kunnen in de buitenscho­olse opvang.

Wij als Gezinsbond rekenen erop dat de lokale besturen de verlenging van de subsidies voor noodopvang overal waar nodig zullen inzetten. Die subsidiemo­gelijkheid werd tijdens de vorige schoolvaka­nties niet optimaal benut. Een snelle afstemming van vraag en aanbod vraagt om een intense samenwerki­ng tussen lokale besturen, scholen, buitenscho­olse opvang, jeugdwerk en sport. Voor de Gezinsbond moet tijdelijke werklooshe­id of een gelijkaard­ig opvangverl­of voor ouders in alle statuten en alle situaties een recht zijn. Niet alleen voor ouders van kinderen van wie het kamp of de stage geannuleer­d is, maar ook voor gezinnen die te horen krijgen dat hun kind niet naar de opvang mag omdat ze geen voorrang hebben.

Het kan niet de bedoeling zijn dat ouders noodgedwon­gen hun kinderen bij grootouder­s onderbreng­en van wie het grootste deel nog altijd niet gevaccinee­rd is.

 ?? FOTO IF ??
FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium