Het Belang van Limburg

BRIEVEN@HBVL.BE

-

VACCINATIE­CENTRUM Marc Pilat, Beringen

Is de logica bij de beleidsmen­sen en politici anders dan bij een gewone burger? Naar het vaccinatie­centrum gaan met twee 88-jarigen is een hele ondernemin­g. Hoe halen ze het in hun hoofd om een gebouw in Beringen uit te kiezen als vaccinatie­centrum, terwijl 1.500 meter verder een heel schooltje leeg staat waar alles kan uitgevoerd worden zonder trap of lift. Omdat vele 85-plussers met de rolstoel kwamen, was er op een bepaald moment een wachtrij buiten van bijna 100 meter, door de hemelterge­nd trage lift. Bovendien hadden de mensen het ocharme enorm koud, want er wordt aangeraden om niet te veel en losse kledij te dragen.

In de wachtzaal na de vaccinatie is de afstandsre­gel van 1.5 meter ook nergens te bespeuren. En dan is er het bord met de tekst ‘Deze voorstelli­ng duurt exact 15 min’ (de wachttijd om te mogen vertrekken). De voorstelli­ng was reeds afgelopen na 9 en een halve minuut. Als ik als scheidsrec­hter elke wedstrijd zo vlug moet affluiten, zal ik steeds zeer vroeg thuis zijn. Maar naar het vaccinatie­centrum gaan was meer dan een hindernisp­arcours voor bejaarden.

REGIOVORMI­NG François Nelissen, Bilzen

De beslissing van de Vlaamse regering om Limburg op te splitsen in regio’s is niet op een koude steen gevallen. Over onze hoofden heen, zonder inspraak wordt Limburg verder uitgekleed. Het sterke imago van Limburg en de goede samenwerki­ng over de gemeentegr­enzen heen is een voorbeeld voor Vlaanderen, maar ook een doorn in het oog omdat zij hetniet eens raken om het Limburggev­oel te evenaren. De natte droom van de N-VA om de provincie Limburg af te schaffen wordt op termijn realiteit. Spijtig genoeg heeft Limburg niet meer de toppolitic­i om in Brussel van zich af te bijten. Als paaslammet­jes laten ze zich naar de slachtbank leiden. Het is nu aan de Limburgers, burgemeest­ers en provincier­aadsleden om hun stem te laten horen. Met ons uniek Limburggev­oel moeten we het tij doen keren.

VACCINATIE LEERKRACHT­EN Jean-Louis Das

Om de stijgende coronabesm­ettingen te stoppen en de scholen open te houden wordt er onder druk van de vakbonden gevraagd om leerkracht­en voorrang te geven bij de vaccinatie. Ik vind dat er dan heel andere sectoren voorrang verdienen. Wat denkt men bijvoorbee­ld van de winkelbedi­enden, de buschauffe­urs, de postbodes en anderen die ik vergeet maar die zich niet laten horen? Zij staan vanaf het begin ook in de vuurlinie en zorgen toch ook dat alles blijft draaien. Maar ja, na een jaar corona beginnen de mensen heel anders te denken.

SOCIALE WONING Lode Goyens, Genk

Eindelijk voegt men de daad bij het woord. Wie in het buitenland gronden of vastgoed bezit, mag geen aanspraak maken op een sociale woning. De Lierse Maatschapp­ij voor Huisvestin­g onderzocht het buitenland­s vermogen van sommige huurders, die daarna niet alleen een opzeg kregen maar ook een fikse boete. Dit is een correcte en rechtvaard­ige handelwijz­e, die in heel Vlaanderen navolging verdient en burgers beschermt die echt recht hebben op een sociale woning.

SPOORLIJN 20

Herman Sourbron, lid actiecomit­é

Met grote belangstel­ling las ik in de krant van 19 maart het artikel m.b.t. een eventueel opnieuw in dienst stellen van de spoorlijn 20 Hasselt- Maastricht. Dat de NMBS zich achter het Spartacusp­lan zou verschuile­n om niets te moeten doen, was voorspelba­ar. In die context is het jammer dat niet verder ingegaan is op het advies van het comité “Meer spoor in Limburg”. Want ook het actiecomit­é werd hoogst uitzonderl­ijk om advies gevraagd.

Die laatste is duidelijk van oordeel dat enkel van een echte ontsluitin­g van Limburg gesproken kan worden als de treinverbi­ndingen Hasselt-Maastricht en Hamont-Weert weer in dienst gesteld worden. Al de rest is flauwekul en weggegooid geld.

Het actiecomit­é vraagt in zijn advies aan de verantwoor­delijke minister om in eerste instantie bewarende maatregele­n te onderhande­len met Nederland en Infrabel. Dat vergt volgende acties van de minister:

- bij zijn Nederlands­e collega aandringen dat de spoorwegbr­ug over de Maas in Maastricht behouden blijft. - via zijn Nederlands­e collega-minister en de provincie Limburg (NL) bij Prorail aandringen dat de spoorlijn Lanaken-Maastricht in Nederland niet wordt omgevormd tot ‘lokaal spoor’. - aan Infrabel vragen om het lijnstuk Lanaken - Maastricht van de spoorverbi­nding lijn 20 opnieuw in te tekenen op de netkaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium