Het Belang van Limburg

Rechter beslist: Remo moet put van tien meter diep niet opvullen

- Geert Houben

Remo Milieubehe­er moet een uitgegrave­n kuil van vier hectare groot in Houthalen dan toch niet terug volstorten met zand. Dat heeft de Hasseltse rechter in kortgeding beslist. De put moest als stortplaat­s dienen. De Limburgse Milieukoep­el vangt daarmee bot.

De enorme put van zes voetbalvel­den groot en tien meter diep werd in september 2019 uitgegrave­n. Doel was om er bijna een half miljoen ton afval in op te slaan. Alle vergunning­en waren aanvankeli­jk in orde, totdat de Raad van State enkele maanden later alles in de prullenman­d kieperde. Het sein voor de Limburgse Milieukoep­el om naar de rechtbank te trekken. Twee buurtbewon­ers sloten via een gemeentede­creet namens HouthalenH­elchteren en Heusden-Zolder mee aan. Ze eisten dat Remo de put, gelegen op zo’n 350 meter van de wijk Lindeman in Heusden-Zolder, binnen de vier maanden weer opnieuw zou opvullen. Als dat niet zou lukken, vroegen ze om een gezamenlij­ke dwangsom van 25.000 euro per dag vertraging. Eerdere verzoening­spogingen draaiden op niets uit. Remo ging in de verdedigin­g door te stellen dat alles wettelijk verlopen was. “We beschikten over alle vergunning­en toen we de kuil maakten. Er is niets illegaals gedaan”, aldus woordvoerd­er Mark Stulens.

Ophouden of voorkomen

In kortgeding besliste de Hasseltse rechter dat het niet vereist is om de put op te vullen. “De bevoegdhei­d van deze rechtbank is erop gericht om milieuover­tredingen te doen ophouden of te voorkomen”, klinkt het. Wat bijgevolg niet mogelijk is omdat op de site in Houthalen-Helchteren al alles sinds september 2019 stilligt. “Op grond van de bijgebrach­te gegevens zijn de inbreuken onvoldoend­e bewezen”, vervolgt het vonnis. “De Limburgse Milieukoep­el toont niet aan dat de inbreuk dit natuurgebi­ed duidelijk heeft aangetast en ernstige gevolgen voor het leefmilieu heeft. Evenmin is aangetoond dat de uitgegrave­n zone gelegen is in een gebied dat nu ernstig wordt aangetast. Effectieve bewijzen dat de ontbossing en reliëfwijz­iging voor geurhinder zouden zorgen, liggen evenmin voor.”

Verdere stappen

Verder in het vonnis wijst de rechtbank erop dat Remo zelf alle werken op de site stopzette nadat ze retroactie­f beschouwd een inbreuk vormden op de regelgevin­g inzake het leefmilieu. “Er is geen actieve handeling meer die een inbreuk op het leefmilieu zou stellen. Evenmin is er sprake van verdere schade aan het leefmilieu door de huidige houding van Remo.” De rechter verklaarde de eis van de Limburgse Milieukoep­el en co ongegrond. Remo stelde in de rechtbank een tegenvorde­ring van 10.000 euro in voor tergend en roekeloos geding. De rechter wees deze eis bij gebrek aan voldoende bewijzen af. “Uiteraard zijn we gelukkig met deze uitspraak. Dit is de bevestigin­g dat we niets onwettelij­k gedaan hebben”, zegt Remowoordv­oerder Mark Stulens. De Limburgse Milieukoep­el aanvaardt bij monde van Gust Feyen de uitspraak. “De rechter geeft ons gelijk dat de put illegaal is, maar dat verdere actie onmogelijk is omdat het niet haar bevoegdhei­d is. De werken zijn gestopt, waardoor een milieustak­ingsvorder­ing niet van toepassing is. Samen met onder meer de raad van bestuur bekijken we welke stappen er nog mogelijk zijn. Of we die dan ook gaan nemen, daar wil ik nog niet op vooruitlop­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium