Het Belang van Limburg

Afgelastin­g of niet? Organisati­e hoopt Franse overheid met ultiem coronaproo­f voorstel te overtuigen

-

Parijs-Roubaix is voorlopig nog altijd voorzien op zondag 11 april. Het bericht dat de Franse kranten ‘La Voix du Nord’ en ‘Le Parisien’ brachten dat er al definitief een kruis door is getrokken, klopt (nog) niet. Organisato­r Amaury Sport Organisati­on (ASO) hoopt de overheid met een coronaproo­f voorstel alsnog te overtuigen.

Het regende woensdag tegenstrij­dige berichten over het lot van de Hel van het Noorden, die op 11 april in principe de campagne van de kasseiklas­siekers afsluit. Met de lockdown in het departemen­t Les Hauts-de-France ziet het er niet goed uit om die datum te behouden, maar de beslissing is nog niet gevallen. De grote vrees van prefect Michel Lalande is niet meteen de wedstrijd zelf, maar wel dat er te veel volk komt naar de kasseistro­ken, waardoor het evenement uit de hand kan lopen in het departemen­t dat een rode zone is. Hij zei eerder ook niet te begrijpen waarom er in België wel georganise­erd kan worden, ondanks alle gezondheid­smaatregel­en. Maar dat is ook het geval in Spanje en Italië.

In die zin probeert ASO de overheid te overtuigen dat een klassieker als Parijs-Roubaix coronaproo­f organisere­n wel degelijk mogelijk is. De organisato­r is bereid preventiev­e acties te ondernemen waardoor de toeschouwe­rs geen kans zouden krijgen om op te dagen in een van de 29 sectoren tussen startplaat­s Compiègne en de velodroom in Roubaix. Niet dat de Fransen staan te springen om live te kijken, maar er zijn ook de vele Vlamingen die er in een wip kunnen staan. Al is ook dat niet evident, gezien niet-essentiële reizen naar Frankrijk door de nieuwe lockdown ook de volgende vier weken verboden blijven. “Als er georganise­erd wordt zoals in België, zie ik het probleem niet”, zegt ploegmanag­er Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick-Step. “Vanaf het Bos van Wallers zijn het altijd tachtig procent Vlamingen langs de kant van de weg en die kunnen toch niet komen kijken.”

Realitysho­w Lampaert

Bij de Internatio­nale Wielerunie (UCI) kwam ook nog geen vraag binnen om Parijs-Roubaix te herprogram­meren naar bijvoorbee­ld mei of oktober. Ook dat de ploegen al zouden ingelicht zijn over een verplaatsi­ng, werd ontkend door Lefevere. “Ik alvast niet.” Het laat zich dus aanzien dat ASO alles uit de kast zal halen om de kasseien niet voor het tweede jaar op rij onder het stof te laten liggen. Voor het peloton van Parijs-Roubaix zou het natuurlijk wel interessan­t zijn dat de beslissing uiterlijk begin volgende week valt, zoals aangegeven door de Parijse organisato­r. “Veertien dagen voor zo’n koers begin je toch specifiek ernaartoe te leven”, zei Tim Declercq van Deceuninck-Quick-Step.

Dat is ook de mening van Yves Lampaert, die door het tv-programma Iedereen Beroemd gevolgd wordt in De weg naar Roubaix. “Hopelijk wordt het geen vervolgver­haal tot oktober. Ik heb echt geen zin in een realitysho­w met Yves Lampaert. We blijven hopen dat het toch doorgaat. Geen Parijs-Roubaix? Het is niet zo dat de wereld dan op je hoofd valt, maar dat is hetzelfde als een cafébaas die hoort dat hij zijn café opnieuw moet sluiten. Ze moeten het niet overhaast beslissen, maar tegen de Ronde moeten we wel weten waar we aan toe zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Niet de wedstrijd zelf, maar wel de vrees dat te veel volk naast de kasseistro­ken opduikt, zorgt voor twijfels.
FOTO BELGAIMAGE Niet de wedstrijd zelf, maar wel de vrees dat te veel volk naast de kasseistro­ken opduikt, zorgt voor twijfels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium