Het Belang van Limburg

Brecel treft mogelijk Bingham op weg naar Crucible

- Marnik Geukens

SNOOKER WK Luca Brecel moet waarschijn­lijk voorbij ervaren rot Mark King en ex-wereldkamp­ioen Stuart Bingham, wil hij zich volgende maand plaatsten voor het WK snooker.

Woensdag werd geloot voor de kwalificat­ies voor het WK, dat van 17 april tot en met 3 mei plaatsvind­t in het Crucible Theatre. De kwalificat­ies starten op 5 april: 128 spelers strijden in vier voorrondes voor de 16 resterende WK-tickets. In de eerste ronde komen twee jonge Belgische amateurs in actie. De 18-jarige Luikenaar Julien Leclercq, ploegmaat van Luca Brecel bij Play 147 Hasselt, treft op 5 april de Iraniër Soheil Vahedi (WR 90). Oost-Vlaming Ben Mertens (amper 16 jaar) staat op 7 april tegenover de Chinees Lei Peifan (WR 100).

Maar dé topaffiche is het duel tussen de veteranen Jimmy White (WR 83) en Stephen Hendry (WR 127). White (58) verloor in het Crucible zes finales, waarvan hij er vier speelde tegen… Stephen Hendry. De 52-jarige Schot aanvaardde dit seizoen opnieuw een proflicent­ie, maar speelde slechts één wedstrijd. “Dit is een onwaarschi­jnlijke loting”, reageerde Hendry. “We waren volop met mekaar aan het trainen, maar daar gaan we nu mee stoppen.”

Brecel eerst tegen King?

Luca Brecel (WR 47) start pas op 12 april in de derde voorronde. Zijn eerste tegenstrev­er wordt in principe Mark King (WR 50). De bijna 47-jarige Engelsman moet in zijn eerste wedstrijd nog wel voorbij de winnaar van het duel tussen Ben Hancorn (WR 113) en de Oostenrijk­se amateur Florian Nüssle.

Neemt Brecel zijn eerste horde, dan volgt een ‘finale’ voor een WK-ticket met waarschijn­lijk exStuart Bingham als opponent. Het nummer 18 van de wereld is voor het eerst sinds 2010 niet rechtstree­ks geplaatst voor het WK. De 44-jarige Bingham moet in de derde ronde nog wel voorbij Chen Zifan (WR 81), Mitchel Mann (WR 84) of amateur Robbie McGuigan. Brecel won in het verleden twee van zijn zeven matchen tegen Bingham. Tegen King won hij er vijf op zeven, de allereerst­e in 2012 zette hem voor het eerst op weg naar… het Crucible.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Brecel trof Bingham onder meer in 2017 in Lommel.
FOTO DICK DEMEY Brecel trof Bingham onder meer in 2017 in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium