Het Belang van Limburg

Tumor in arm bedreigt carrière van Genks talent

- Jürgen Schrooten

MOTORCROSS ZIJSPANNEN

Amper 15 jaar was Jarno toen hij in 2019 samen met zijn papa Peter - een ex-GP-rijder - de Belgische titel in het zijspannen veroverde. De Genkenaar was daarmee de jongste nationale kampioen ooit. Steegmans junior bleef daarna grote stappen zetten aan de zijde van zijn vader. Dit jaar hadden de Genkenaars het sterke Duitse en het Europese IMBA-kampioensc­hap op hun programma staan. “En als dat zou meevallen, waren we van plan om dit seizoen samen onze eerste Grote Prijs mee te pikken”, aldus Jarno.

Verweven in spieren

Mooie plannen die een tijdje geleden volledig in het water vielen. Op training kreeg Jarno meer en meer last van zijn rechterarm. “Na twee rondjes had ik moeite om de baar vast te houden. Heel bizar, want conditione­el ben ik erg sterk”, vertelt Steegmans. De diagnose was keihard: een tumor in zijn onderarm. Gelukkig wel goedaardig. “Probleem is dat die tumor in de spieren en zenuwen verweven is, waardoor ze die niet kunnen wegsnijden. De dokters hebben geprobeerd om de tumor droog te spuiten. Volgens hen is de operatie gelukt, maar ik merk maar weinig verbeterin­g. De spier, die ervoor zorgt dat je je hand sluit, is bij mij op dit moment maar voor 30% ontwikkeld. Probeer dan maar eens die baar vast te houden. Mijn zijspancar­rière is misschien al voorbij voor ze goed en wel begonnen is...” (zucht diep)

Droom niet opgeven

Maar een Steegmans krijg je niet zomaar klein. Papa Peter overwon tijdens zijn carrière meer dan eens een zware blessure en verbijt nu nog steeds veel rugpijn tijdens wedstrijde­n. “Papa is een keiharde, ik ook”, blijft Jarno toch strijdvaar­dig. “Ik zal er alles aan doen om weer in dat bakje te kunnen kruipen. De tumor kan wel nog krimpen, maar zal nooit volledig verdwijnen. Ik ben nu vaste klant bij de kinesist, waar ik veel spierverst­erkende oefeningen doe. De spieren in mijn rechterarm moeten zó sterk worden dat ze tegen de tumor gaan duwen en genoeg plaats creëren voor zichzelf. Daarnaast onderhoud ik mijn conditie met lopen en fietsen. Zolang ik mijn twee armen tegelijk kan gebruiken, zoals bij het mountainbi­ken, lukt het nog wel. Maar in het zijspannen moet je je vaak met één arm vasthouden. De rechter dan nog. Dat lukt niet meer. Voorlopig toch niet… Want ik geef mijn droom niet zomaar op.”

TENNIS

Zizou Bergs naar kwartfinal­es in Rijsel -

Zizou Bergs heeft zich met een 6-3, 3-6, 6-3 zege tegen de Duitser Kamke (ATP-234) voor de kwartfinal­es van het challenger­tornooi in Rijsel geplaatst. Om een plaats in de halve finales neemt hij het op tegen de Italiaan Andrea Arnaboldi (ATP-278).

HOCKEY

Nieuwe bondscoach voor Nederlande­rs -

De Nederlande­r Jeroen Delmee volgt Max Caldas na de Olympische Spelen in Tokio op als bondscoach van de Nederlands­e hockeyers. Delmee was tussen juli ‘14 en september ‘15 bondscoach van de Red Lions.

MOTORCROSS WK-start uitgesteld -

Het WK begint niet zoals gepland op 23 mei met de Grote Prijs van Nederland in Oss. De organisati­e stelt het evenement uit. Vermoedeli­jk is de GP van Rusland op 13 juni de eerste WK-halte.

PAARDENSPO­RT Kenneth Cheng naar Olympische Spelen -

De in Peer wonende Kenneth Cheng heeft met zijn Limburgs gefokt paard Tyson AZ de kwalificat­ie behaald voor de Olympische Spelen.

BADMINTON

Van Nieuwkerke geplaatst voor achtste finales in Orléans -

Lanakenaar Jona Van Nieuwkerke plaatste zich met Jaques voor de 1/8ste finales na winst tegen Gonzales en Jiminez uit de Domicaanse Republiek: 21/6 en 21/11. Lianne Tan verloor in de 1/32ste finales van de Turkse Demirbag: 22/20 en 21/15.

 ?? FOTO RR ?? Peter en Jarno Steegmans in betere tijden. “Ik doe alles om weer in dat bakje te staan”, zegt Jarno.
FOTO RR Peter en Jarno Steegmans in betere tijden. “Ik doe alles om weer in dat bakje te staan”, zegt Jarno.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium