Het Belang van Limburg

In 2020 nog 17 positieve dopinggeva­llen in Vlaanderen

- Hans Jacobs

DOPING CORONACRIS­IS Kregen de valsspeler­s in België dankzij de coronacris­is vrij spel in 2020 waardoor dopingjage­rs hun werk niet deftig konden doen? Niet echt, zo blijkt uit de recentste dopingcijf­ers van Nado Vlaanderen. “In tegenstell­ing tot berichten uit het buitenland vielen de dopingcont­roles bij ons vorig jaar nooit echt stil. Er zijn zelfs iets meer afwijkende vaststelli­ngen.”

Op het einde van de rit voerde de Nationale Antidoping­organisati­e Vlaanderen (Nado), verantwoor­delijk voor de dopingcont­roles in Vlaanderen, ongeveer evenveel buitencomp­etitiecont­roles uit als het vorige jaar: 629 in 2020 tegenover 710 in 2019. Vanzelfspr­ekend daalde het aantal controles binnen competitie – er waren nu eenmaal minder competitie­s – in Vlaanderen: van 1.103 in 2019 naar 651 in 2020. Marc Van der Beken, directeur van Nado Vlaanderen: “In tegenstell­ing tot berichten uit het buitenland vielen de dopingcont­roles bij ons vorig jaar nooit echt stil.”

En wat leverden de dopingcont­roles op? Marc Van der Beken, directeur van Nado Vlaanderen: “Het percentage afwijkende vaststelli­ngen is opnieuw toegenomen, tot 1,7 procent. Opnieuw waren de uithouding­ssporten (atletiek, triatlon en wielrennen), de krachtspor­ten (powerlifte­n en bodybuildi­ng) en de gevechtssp­orten (kickboksen en muaythai) de sporten waar de meeste afwijkende analyseres­ultaten werden genoteerd, wat een weerspiege­ling is van de mondiale rangschikk­ing van dopinggevo­elige sporten.”

Een afwijkend resultaat wil niet noodzakeli­jk zeggen dat iemand positief test, dan is er sprake van een dopingprak­tijk. Concreet: in Vlaanderen werden er 17 dopingprak­tijken en evenveel juridische procedures vastgestel­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium