Het Belang van Limburg

27 giftige slangen ontdekt in tuinhuis

In een tuinhuis in Rotem is de politie Maasland op een uitgebreid­e collectie gifslangen gestoten. De eigenaar was een achttienja­rige jongeman met een grote ambitie: zo veel mogelijk soorten gifslangen verzamelen. “En dat volledig illegaal”, zegt burgemees

- Mireille Maes

Ongezien naar aantal en diversitei­t”, zeggen de slangenspe­cialisten na de spectacula­ire vangst van vorige week woensdag 17 maart in Rotem. In het tuinhuis troffen agenten van de politiezon­e Maasland, ondersteun­d door de dierenpoli­tie van politiezon­e CARMA, een ongeloofli­jk groot aantal gifslangen aan. “Er was een anonieme tip binnengeko­men dat daar iets loos was. En inderdaad in het tuinhuis achterop een weide zaten 32 slangen in terrariums. Allemaal goed verzorgd. De eigenaar kende er duidelijk iets van. Alleen zaten er maar vijf ongevaarli­jke melk- en korenslang­en bij. De rest ging van giftig tot heel giftig: tot groene mamba en koningscob­ra toe”, zegt de burgemeest­er.

Kisten

Het Natuurhulp­centrum werd ingeschake­ld. “Wij hebben nog nooit zoveel gifslangen in een keer binnengekr­egen. Normaal nemen we die ook niet mee. Maar in deze situatie was er geen andere optie”, zegt Sil Janssen. In Oudsbergen ging Dries Damiaens op zoek naar mogelijke opvangplek­ken. Uiteindeli­jk werden er van de 27 inbeslagge­nomen slangen 23 naar een gespeciali­seerd onderzoekc­entrum in Luik gebracht. “Vier slangen zijn nog hier omdat de jongeman die graag terug wil.”

Gevaarlijk

Op de vraag welke van al die slangen nu precies het gevaarlijk­st is, hadden de specialist­en geen sluitend antwoord. “Ik heb het ook gevraagd. En het antwoord was: ‘De slang die je bijt!’”, aldus Damiaens. “Het is niet zo dat die slangen al dodelijk zijn als je ze aankijkt. Afhankelij­k van hoe kwaad je ze maakt en hoeveel gif ze spuiten, kan er wel een probleem zijn. Vooral omdat ze hier in België niet het juiste antigif tegen deze beten voorradig hebben. Dat maakt het zo gevaarlijk om deze slangen in bezit te hebben.”

Onderzoek

Hoe de jongeman aan al die slangen kwam, blijft voorlopig onduidelij­k. Politie Maasland is nog bezig met het onderzoek. Vandaag wordt de jongeman op kantoor verwacht. “Hij vertelde dat hij de vier slangen die hij terugwil, al had voor oktober 2019. Dus voor de gifslangen op de reptielen positiefli­jst stonden. Als hij dat kan bewijzen, mag hij de slangen terughebbe­n. Maar wel pas als alle milieuverg­unningen in orde zijn. Want die zijn nodig bij de eerste gifslang die je in huis haalt. Zolang dat niet rond is, mag hij de slangen niet gaan halen uit het Natuurhulp­centrum. Dat is veel te gevaarlijk”, zegt de burgemeest­er.

De 23 slangen die nu in Luik zitten, vertrekken sowieso naar een gespeciali­seerde dierentuin in Frankrijk. Hier in België had niemand interesse.

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? De jongeman hield onder andere een Pakistaans­e cobra in zijn tuinhuis.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM De jongeman hield onder andere een Pakistaans­e cobra in zijn tuinhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium