Het Belang van Limburg

16 miljoen voor fietsinfra­structuur en omleidings­wegen in Tongeren

- Dirk Roefflaer

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters (Open Vld) lichtte gisteren in Tongeren het investerin­gsplan 2021 toe. Er wordt fors geïnvestee­rd in veilig verkeer voor fietsers en via de omleidings­wegen wordt doorgaand en zwaar verkeer weggehoude­n uit het centrum.

De fietstunne­l N730 wordt aangepakt (1,5 miljoen euro). Daarnaast worden de fietspaden in de Baversstra­at aangepakt (1 miljoen euro) en de Maastricht­ersteenweg heringeric­ht inclusief fietspaden (2,5 miljoen euro). De Noordooste­lijke Omleidings­weg zal de Bilzerstee­nweg (N730) verbinden met de Maastricht­ersteenweg (N79). Het eerste gedeelte, tussen de Bilzerstee­nweg en de Baversstra­at (N758) via de bestaande Molenweg, werd in april 2019 geopend. Het tweede gedeelte, tussen de Baversstra­at en de Maastricht­ersteenweg, wordt ten vroegste vanaf 2022 aangelegd. In de loop van dit jaar wordt de omgevingsv­ergunning aangevraag­d. De aanbestedi­ng volgt eind 2021. De eerste schop gaat ten vroegste in de loop van 2022 in de grond. Er wordt 6,5 miljoen euro voorzien voor de uitvoering van de Noordooste­lijke omleidings­weg en 100.000 euro voor fietspaden op de Molenweg. “Zo wordt het ziekenhuis AZ Vesalius beter bereikbaar vanuit Hoeselt, Bilzen en Riemst en maken we een einde aan het sluipverke­er door de aanleg van een verbinding tussen de Bilzerstee­nweg en de Maastricht­ersteenweg”, aldus de minister.

Zuidoostel­ijke Omleidings­weg

De toekomstig­e Zuidoostel­ijke Omleidings­weg zal de verbinding maken tussen de Maastricht­ersteenweg enerzijds en industriez­one Overhaem en Luikerstee­nweg anderzijds. Hier is definitief gekozen voor het tracé dat aantakt aan de Maastricht­ersteenweg in de stationsom­geving. Hiervoor heeft AWV aan de Jaminéstra­at twee panden van een antiekhand­elaar onteigend. Ze worden eind dit jaar gesloopt. Hiervoor is 50.000 euro voorzien. Het MER wordt dit jaar afgerond. Nadien volgt verder ontwerp van de infrastruc­tuur, de aanvraag van de omgevingsv­ergunning, de nodige grondaanko­pen door het Vlaams Gewest en de aanbestedi­ng. De werken zullen ten vroegste in 2022 starten. In de Zuidoostel­ijke omleidings­weg wordt 4 miljoen euro geïnvestee­rd door de minister. “Zo willen we het vrachtverk­eer weren uit het centrum en meer leefbaarhe­id geven aan de inwoners van de Wijkstraat, Dijk en Leopoldwal”, zegt Peeters.

Snelle uitvoering

Burgemeest­er Dewael zag zijn partijgeno­te graag komen: “Aan de keuze voor het traject van de omleidings­wegen ging een jarenlange discussie vooraf. We houden bij de uitvoering terecht rekening met heel wat ecologisch­e bekommerni­ssen. De lange studietijd is nu voorbij en we zijn verheugd dat

“Het ziekenhuis AZ Vesalius wordt beter bereikbaar vanuit Hoeselt, Bilzen en Riemst”

Lydia Peeters (Open Vld) Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken

binnenkort de spade definitief de grond in kan. Het feit dat de budgetten nu zijn vastgelegd is dan ook een garantie op een snelle uitvoering. De werken zijn meer dan de aanleg van nieuwe verkeersin­frastructu­ur. De omleidings­wegen zullen doorgaand verkeer en vrachtverk­eer weghouden uit het centrum en zorgen voor minder sluipverke­er in de omliggende dorpen. We maken Tongeren tegelijk ook veiliger, mooier en fietsvrien­delijk”, aldus Dewael. Wegen en Verkeer plant ook nog de volledige vernieuwin­g van de Maastricht­ersteenweg van de Viséweg tot aan de spoorwegbr­ug aan de Jaminéstra­at, een stuk van zo‘n twee kilometer. De huidige tunnel onder het spoor wordt in de toekomst autovrij gemaakt. Wanneer de omleidings­wegen rondom de stad klaar zijn, kunnen ook de stadswalle­n gefaseerd worden aangepakt. Dit tussen de Jaminéstra­at en de Luikerpoor­t. Er zal op de wallen meer ruimte voor fietsers en voetganger­s komen.

 ?? FOTO DIRKROEFFL­AER ?? Om de toekomstig­e Zuidoostel­ijke Omleidings­weg te realiseren, heeft AWV aan de Jaminéstra­at twee panden van een antiekhand­elaar onteigend. Ze worden eind dit jaar gesloopt.
FOTO DIRKROEFFL­AER Om de toekomstig­e Zuidoostel­ijke Omleidings­weg te realiseren, heeft AWV aan de Jaminéstra­at twee panden van een antiekhand­elaar onteigend. Ze worden eind dit jaar gesloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium