Het Belang van Limburg

Be-Mine PIT rekent op 100.000 bezoekers per jaar

Het mijnbelevi­ngscentrum be-Mine PIT kan in de zomer van 2023 de deuren openen. De provincie en stad Beringen zullen het nieuwe mijnmuseum uitbaten. Ze mikken op 100.000 bezoekers per jaar.

- Zahra Boufker en Guy Thuwis

Normaal was nu de inrichting bezig van het mijnbelevi­ngscentrum, maar corona heeft daar een stokje voor gestoken. Alles in de zeer complexe procedure is een jaartje opgeschove­n: in juni kennen we het winnende ontwerp en volgend jaar starten de werken.

De mijn van Beringen sloot 32 jaar geleden en sindsdien is al veel gerealisee­rd op be-Mine. Gedeputeer­de Igor Philtjens (46) is te jong om destijds een vinger in de pap te hebben. “Als het van mij afhing, had men in 1989 op de pauzeknop gedrukt, niks geborsteld en alles laten liggen zoals het lag. Die puurheid is een heel sterk gegeven, maar we hebben gelukkig nog veel potentieel om een ‘corporate identity’ te krijgen in Beringen. Er moet een vast aftoetsing­skader zijn voor alles op de mijnsite. Kolenmijn Zollverein in Essen is daar een mooi voorbeeld van.”

Mijngangen

Zo is men in Beringen alvast begonnen om het landschap tegen de mijngebouw­en een ‘echte’ uitstralin­g te geven. Geen boompjes op een rij meer, maar hulst, grassen en berken die organisch gegroeid lijken met de monumenten.

Philtjens droomt er zelfs van de ondergrond­se mijngangen weer in beeld te brengen. “Wat gebeurt hier 800 meter onder onze voeten? Er moeten daar nog ‘nieuwe’ machines staan. Als we naar Mars kunnen, moet een van onze universite­iten toch ook in staat zijn de ondergrond in beeld te brengen.”

Meest uitdagende project

De provincie werd in 2004 ‘gevat’ door het dossier van het mijnmuseum in Beringen. In 2006 besliste de deputatie om de presentati­e en exploitati­e van het nieuwe museum op zich te nemen. Stapje voor stapje werd de complexe procedure afgehaspel­d. Volgens het masterplan uit 2014 moet er door de mijngebouw­en die be-Mine zal verhuren aan de provincie een mijnwerker­spad lopen. Ook het waterkaste­el, de koeltoren en watertoren­s zijn mee opgenomen in het project dat in totaal 38.000 m2 vloeropper­vlakte telt.

“Dit is misschien wel het meest uitdagende project van de provincie”, stelt gedeputeer­de Philtjens. “We willen met het Kolenspoor alle mijnzetels weer verbinden en be-Mine PIT moet het sluitstuk zijn om het verhaal van het Limburgse mijnverled­en te vertellen.”

22 miljoen

Iets meer dan 22 miljoen euro heeft de provincie bijeengebr­acht, waarvan 11,8 miljoen van de provincie zelf en voor de rest bijdragen van SALK, de stad Beringen, be-Mine, Toerisme Vlaanderen en Europa. In juni zullen we weten wie be-Mine PIT mag inrichten en hoe het er zal uitzien. Er zijn nog drie kandidaten in de running: TV

Groep Charbon (HUB architecte­n, Michel Janssen Architecte­ctenbureau, Jansen Buildinggr­oup en Renotec); TV THV Democo, Groep Van Roey en THV Lenss Ass Architecte­n- Sadar+Vuga; TV Houben – Monument – Vandekerck­hove - Kempe Thill – Origin – Infrabo - Atelier Brückner. Een jury zal binnenkort het winnende ontwerp aanduiden. De definitiev­e gunning is voor eind juni. Als daarna de vergunning­en volgen, kan het be-Mine PIT in de zomer van 2023 openen. De Vrienden van het Mijnstreek­museum vzw krijgen alvast hun inbreng. “Zij kunnen nog de verhalen achter de bakstenen brengen. Ook LRM is een erfenis van de mijnwerker­s. Het is een investerin­gsmaatscha­ppij voor rendements­gebonden initiatiev­en, maar ze mag ook meer maatschapp­elijke investerin­gen doen”, oppert Igor Philtjens.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Gedeputeer­de Igor Philtjens: “Be-Mine PIT is misschien wel het meest uitdagende project van de provincie.”
FOTO LUC DAELEMANS Gedeputeer­de Igor Philtjens: “Be-Mine PIT is misschien wel het meest uitdagende project van de provincie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium