Het Belang van Limburg

240.000 euro om landduinen en heide in Molenheide te herstellen

- Mireille Maes en Chris Nelis

In de zomer van 2022 zal het Wild- en Wandelpark Molenheide een complete metamorfos­e hebben ondergaan. Er wordt 10 hectaren landduin en 4 hectaren heide hersteld. In de komende jaren is het plan dat nog eens zoveel landduin en heide in ere wordt hersteld met Europees geld.

Het natuurbehe­ersplan van het domein ligt momenteel ter inzage op het gemeentehu­is van Houthalen-Helchteren. Tot eind deze maand kunnen er opmerkinge­n worden gegeven. “De werken die er uitgevoerd zullen worden, zijn vergelijkb­aar met die die eerder ‘In den Brand’ in Hechtel werden uitgevoerd. De landduinen die er al van in de laatste ijstijd liggen, worden opnieuw vrijgemaak­t. Daar zullen vooral naaldbomen moeten sneuvelen die bij de ontginning van de mijnen hier werden gezet. Maar het resultaat gaat heel mooi zijn”, legt biologe Joke Roebben van Regionaal Landschap Lage Kempen uit. “Open landduinen zijn typische plaatsen waar heel veel regenwater insijpelt naar het grondwater. Goed nieuws voor de grondwater­tafel. Het herstel van landduinen draagt zo rechtstree­ks bij aan de vernatting van vallei- en veengebied­en, een type natuur dat nodig is in de strijd tegen klimaatver­andering.”

Recreatie

Ook het bestuur van Houthalen-Helchteren is erg blij met de plannen. “De beleving van het gebied gaat heel anders zijn doordat een deel van de duinengord­el wordt hersteld. Een weids zicht, loofbossen, ruimte om te spelen en een aansluitin­g op de fietsostra­de … Kortom een nieuwe natuurattr­actie”, haalt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit) aan. Muhammet Oktay (Vooruit-Groen-Plus), schepen van Milieu: “In het gebied gaat ook nog recreatie mogelijk zijn. De boskantine blijft, er komt een picknickpl­ek en er gaat ook ruimte zijn voor tamme dieren in aparte verblijven. De natuurbele­ving in het gebied gaat magnifiek zijn.”

Poort

Omdat het gebied aansluit op de militaire domeinen en op de Wijers, is het Wild- en Wandelpark sowieso een belangrijk­e stapsteen in het globale ontsnipper­ingsplan. “De rugstreepp­ad, de gladde slang, de nachtzwalu­w, de heivlinder ... het zijn allemaal soorten die gaan profiteren van deze natuurhers­telwerken. Het park is als het ware een corridor. Door dit gebied te herstellen, kunnen de populaties zich ook makkelijke­r verspreide­n en vermengen”, zegt Roebben.

Eerste fase

Het hele plan is een samenwerki­ng tussen de gemeente, Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap Natuur en Bos. Bedoeling is dat nadat alle vergunning­sprocedure­s zijn afgelopen, de werken in de winter al starten en in de zomer van 2022 klaar zouden zijn. Het hele project kost om en bij de 240.000 euro waarvan 40 procent betaald door Europa, 40 procent door Vlaanderen en 20 procent door de gemeente zelf. In een tweede fase zou nog eens evenveel duinen en heidegebie­d hersteld worden.

→ Meer informatie over het landduinhe­rstelproje­ct vind je op www.wildenwand­elparkmole­nheide.be

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De natuurbele­ving in het park gaat over dik anderhalf jaar compleet anders zijn.
FOTO CHRIS NELIS De natuurbele­ving in het park gaat over dik anderhalf jaar compleet anders zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium