Het Belang van Limburg

Van Eyck in een leren jekker siert Maaseikse muur

- Christof Rutten/Mark Dreesen

Met de expo Door de Bril van Van Eyck viert Maaseik zijn belangrijk­ste inwoner, de schilder Jan van Eyck. Het Van Eyckjaar 2021 komt er ook tot leven in een aantal street art-werken.

Je kan er niet naast kijken als je naar de supermarkt gaat in de Burgemeest­er Philipslaa­n. Op een grote muur aan de zijkant van de parking zijn Niels van Swaemen (39) en Kaspar van Leek (37) van het Nederlands­e Studio Giftig een metershoog portret aan het maken geïnspiree­rd op Man met Rode Tulband, een van de vele meesterwer­ken van van Eyck. “We kozen ervoor om rond dit beeld te werken, omdat het om een vermeend zelfportre­t gaat. Dat vonden we interessan­t. Plus, het past goed bij onze stijl. We werken heel realistisc­h”, zegt Kaspar. Dat kan u nu al zien, ook al werkt het duo er nog tot volgende week aan voort. Het portret is haarscherp. Er zit bovendien symboliek in en het gezicht is duidelijk dat van iemand anders. “We maakten geen letterlijk­e kopie van het schilderij, maar bedachten een eigentijds­e versie ervan. Voor we begonnen te spuiten, deden we een fotoshoot met een model. Met een rode hoodie hebben we de tulband nagemaakt op zijn hoofd. Als je goed kijkt, kan je er de vorm van een schedel in ontdekken. Ons model draagt ook een leren jekker en je ziet een stukje van zijn T-shirt. Het is een Jan van Eyck van nu. We hebben ook een vogel toegevoegd: een rode kardinaal en een ring, want die schilderde Van Eyck vaak. Symbool voor een ambacht of huwelijk.”

Trippen

Het werk aan de parking is het eerste in een reeks van meerdere street art-muren gepland rond het oeuvre van van Eyck. Daarnaast is er de expo Door de Bril van Van Eyck. Die focust op de voorwerpen die in de schilderij­en van van Eyck voorkomen. “We tonen grote kopieën van zijn schilderij­en en presentere­n daarbij archeologi­sche voorwerpen die in zo’n schilderij afgebeeld werden”, zegt conservato­r Jacques Dalemans van Musea Maaseik. “Potjes, schotels, andere voorwerpen uit zijn tijd. Bij de dame op het iconische portret van De Arnolfini’s zie je dat ze over haar schoenen extra ‘overschoen­en’ draagt, zogenaamde ‘trippen’. We vonden zo’n waterbeste­ndige beschermsc­hoenen in het Centre Céramique in Maastricht en in het Archeologi­sch Depot in Venlo.”

Bij de tentoonges­telde archeologi­sche voorwerpen ziet u ook onder andere een bril uit de 14de eeuw en een vloertegel uit het vlakbij gelegen Kessenich. “Met deze expo kijken we als het ware terug naar de tijd van Van Eyck, door zijn bril”, besluit cultuursch­epen Myriam Giebens.

→ ‘Door de bril van Van Eyck’, tot 31 mei, Musea Maaseik

 ?? FOTO JG ?? Niels van Swaemen (39) en Kaspar van Leek (37) maken een metershoog portret geïnspiree­rd op Man met Rode Tulband.
FOTO JG Niels van Swaemen (39) en Kaspar van Leek (37) maken een metershoog portret geïnspiree­rd op Man met Rode Tulband.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium