Het Belang van Limburg

Tot drie procent van testen op corona geeft ‘geen resultaat’

- Thomas Jansen

CORONAVIRU­S HASSELT Geen Edward Theuns aan de start van Dwars Door Vlaanderen woensdag. De wielrenner moest aan de kant blijven na een coronatest ‘zonder eenduidig resultaat’. Wat betekent dat?

Wielerploe­g TrekSegafr­edo mocht zondag al niet starten in Gent-Wevelgem na twee positieve testen in het team. Daarop werden alle renners maandag en dinsdag nogmaals getest. Bij die laatste test was het resultaat van renner Edward Theuns inconclusi­ve, of ‘niet-eenduidig’. Daarom mocht hij woensdag niet starten in Dwars Door Vlaanderen. “Er is mogelijk een spoor van het virus, maar niet genoeg voor een positief resultaat”, klonk het bij zijn ploeg.

Maar wat betekent dat dan? En waarom geeft een coronatest niet altijd een positief of negatief resultaat? Volgens Herman Goossens, hoofd van de taskforce Testing, heeft de term inconclusi­ve niet in elk labo dezelfde betekenis. Zo wordt die soms ook gebruikt voor een mislukte test. Maar dat is het in dit geval wellicht niet. “Bij een PCR-test worden meestal meerdere genen gecontrole­erd op de aanwezighe­id van het virus”, zegt Goossens. “Soms geeft het ene gen een positief resultaat en een ander niet. Dan kan het zijn dat je er niet veel uit kan opmaken.” Goossens schat dat twee à drie procent van de stalen geen resultaat geeft. “In dat geval wordt er contact opgenomen met de arts. Soms is het dan nodig om een tweede staal te nemen, maar we kijken ook naar de context. Als dat iemand is met symptomen die recent in contact kwam met een besmet persoon, dan kunnen we de test ook als een positief resultaat beschouwen. Zit die persoon daarentege­n al drie weken opgesloten, dan neigen we eerder naar een negatief resultaat. Dat moet met de arts besproken worden.”

Wat bij zelftest?

Een zelftest, weldra beschikbaa­r bij de apotheker, kan ook leiden tot een ‘niet-eenduidig’ resultaat. “Daarom stellen we momenteel een draaiboek op voor wat er in dat geval moet gebeuren”, zegt Goossens. “Ook dan zal de arts een beslissing moeten nemen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Geen Edward Theuns aan de start van Dwars Door Vlaanderen, wegens een “inconclusi­ve result” op de coronatest.
FOTO BELGA Geen Edward Theuns aan de start van Dwars Door Vlaanderen, wegens een “inconclusi­ve result” op de coronatest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium