Het Belang van Limburg

33 banen bedreigd bij Bandag

- Guido Cloosterma­ns

Bij de producent van loopvlakke­n voor banden Bandag Europe staan 33 banen op de tocht. De directie heeft tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad het voornemen tot ontslag aangekondi­gd van 24 arbeiders en 9 bedienden.

Bandag was in 1957 een van de eerste bedrijven die neerstreke­n op het industriet­errein van Lanklaar, samen met Bekaert. Bekaert is er al lang niet meer, Bandag nog wel. Maar als het van de directie afhangt, is dat binnenkort met minder mensen. Op een bijzondere ondernemin­gsraad werd woensdag de intentie tot collectief ontslag van 24 arbeiders en 9 bedienden aangekondi­gd. Bij Bandag werken 133 mensen. Bandag is gespeciali­seerd in de productie van loopvlakke­n voor banden van vrachtwage­ns. In een mededeling zegt moederbedr­ijf Bridgeston­e dat die activiteit structuree­l verlieslat­end is. “De vraag naar retread is de laatste twee à drie jaar fors afgenomen. Hierdoor is overcapaci­teit ontstaan in de Europese fabrieken waar retread wordt geproducee­rd, ook op de site in Lanklaar, die verantwoor­delijk is voor 80 procent van de business. Deze situatie is niet langer houdbaar en vormt een bedreiging voor de toekomst van de site in Lanklaar.” De voorbije jaren werd regelmatig economisch werklooshe­id ingelast. Het gebruik van tijdelijke werknemers en uitzendkra­chten werd afgebouwd. “Bandag kampt met een daling van de vraag en met goedkope Aziatische concurrent­ie”, zeggen de vakbondsse­cretarisse­n Eddy Kellens van het ACV en Yannick Urbain van de Algemene Centrale van het ABVV. “De directie gaat er bovendien van uit dat de vraag zich de komende jaren niet zal herstellen.”

Nog nooit meegemaakt

Bandag Europe behoort tot de Japanse bandengroe­p Bridgeston­e maar volgens de vakbonden komt de herstructu­rering er niet op vraag van het moederbedr­ijf. “Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een lokale directie op eigen initiatief naar het moederhuis stapt met een herstructu­reringspla­n”, zegt Yannick Urbain. Het transforma­tieplan van de directie moet de efficiënti­e in Lanklaar

verbeteren en de kosten drukken. Een dergelijk plan is volgens het bedrijf de enige weg naar een duurzame toekomst. Volgens de Top 500 van VKW-Limburg realiseerd­e Bandag Europe in 2019 een omzet van 39 miljoen euro.

Jobs redden

In het kader van de procedure Renault gaat nu de informatie- en consultati­eronde van start. “Wij hebben vragen bij het verhaal van de directie en zullen dus hard onderhande­len over elke job. Het werk moet voor de mensen die aan boord blijven ook nog draaglijk zijn”, zegt Kellens. De werknemers van Bandag blijven aan het werk. Er zijn geen acties gepland. “We willen de onderhande­lingen alle kansen geven”, besluit Kellens.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Bij Bandag werken 133 mensen.
FOTO JEFFREY GAENS Bij Bandag werken 133 mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium