Het Belang van Limburg

Slager heeft het gehad met klanten zonder mondmasker

Traiteur-slager Johan Stevens aan de Ziekerenwe­g heeft een boodschap voor iedereen die nog zonder mondmasker zijn zaak wil binnenstap­pen. Twee grote affiches maken duidelijk dat deze klanten niet meer welkom zijn.

- Jozef Croughs

Bijna elke dag wordt Johan Stevens geconfront­eerd met een of meerdere klanten die hun mondmasker niet dragen. “Het gaat mij niet alleen om mijn eigen gezondheid, maar ook om die van mijn klanten. Er zijn er zelfs die niet meer naar hier komen omdat sommigen geen mondmasker dragen. Ikzelf ben ook een risicopati­ent, na een dubbele longontste­king. Het hoeft geen betoog dat ik wat dat betreft erg scherp ben en op mijn strepen sta.”

Egotripper­s

Volgens Stevens staat er geen leeftijd op de overtreder­s: “Ik heb al opmerkinge­n moeten maken aan personen van 25 tot 65 jaar. Deze affiches heb ik opgehangen na een voorval van enkele dagen geleden. Er zijn drie personen toegelaten in mijn zaak. Eind vorige week stonden twee klanten in de winkel toen een derde binnenkwam. Die droeg geen mondmasker en herkende een van de twee klanten. Hij stapt ernaartoe en tikte hem op de schouder, gewoon een vorm van begroeting. Maar de aangetikte man zette een stap naar achter en verliet zonder woorden de winkel. Twee uur later kwam hij terug en vertelde hij dat zijn echtgenote leukemiepa­tiënt is, hij wilde geen enkel risico nemen. Voor mij was dat de druppel. Ik wil met een stevig statement duidelijk maken dat mijn klanten niet moeten wegblijven vanwege enkele egotripper­s. Trouwens, ik heb een trouwe klant die thuis zit in quarantain­e. Zijn bestelling zet ik bij hem thuis aan de deur af. Alles volgens de strikte coronanorm­en.”

Voor Stevens is het ook een boodschap van collegiali­teit naar zijn cliënteel in de horeca, dat nog altijd gebukt gaat onder de strenge maatregele­n. “Het zijn deze mensen zonder mondmasker die de coronapand­emie vrijspel geven. Als niet iedereen zich aan de maatregele­n houdt, komt het niet goed.”

Al blijft het voor een zelfstandi­ge ook een moeilijke evenwichts­oefening. “Ik wil niet de politieage­nt spelen, maar met gewoon gezond boerenvers­tand komen we er samen uit. De grote affiches voor mijn zaak zijn dan ook het perfecte geheugenst­euntje”, besluit Johan met een kwinkslag. Volgens burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) moet elke handelaar strikt de opgelegde maatregele­n volgen. “Iedereen is vrij om daar zelf over te communicer­en. De lokale politie doet geregeld controles en steekproev­en in handelszak­en en grootwaren­huizen of de regels worden toegepast.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Traiteur-slager Johan Stevens heeft grote affiches aan zijn zaak gehangen. “Een duidelijk statement en het perfecte geheugenst­euntje.”
FOTO JOZEF CROUGHS Traiteur-slager Johan Stevens heeft grote affiches aan zijn zaak gehangen. “Een duidelijk statement en het perfecte geheugenst­euntje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium