Het Belang van Limburg

Legendaris­ch café maakt plaats voor woonprojec­t

-

WOONPROJEC­T

brachten in zijn café waar hij lag opgebaard.

“Café Bascule roept bij vele Perenaren mooie herinnerin­gen op”, zegt burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). “Het gebouw is geen beschermd erfgoed, maar het is met het historisch pand aan de overzijde wel beeldbepal­end voor het centrum. We vonden het daarom belangrijk dat dit niet zomaar verloren zou gaan.”

Origineel

Het behoud van het oorspronke­lijke pand bleek na een bouwtechni­sch onderzoek geen optie. Het stadsbestu­ur dat de vergunning afleverde, legt strikte voorwaarde­n op. “Het cafégebouw wordt op dezelfde locatie met dezelfde afmetingen heropgebou­wd. Hierbij moet de baksteen zo veel mogelijk aansluiten bij het origineel, het metselverb­and moet hetzelfde blijven, net zoals de versiering­en in de gevel en boven de ramen. Zelfs de naam Bascule zal opnieuw in de gevel verwerkt worden”, zegt Matheï.

Cerina Marchetta van Marchetta

Familiebou­wers licht het project toe. “Er komen 22 appartemen­ten en één handelsrui­mte. Oorspronke­lijk wilden we de voor- en zijgevels van de Bascule behouden, maar het gebouw verkeerde in te slechte staat. Afbreken en heropbouwe­n bleek de enige optie.”

Zicht van 1954

Het uitzicht wordt volledig gebaseerd op het zicht van 1954. “Naast het oorspronke­lijke volume komt er ook een gebouw in eigentijds­e architectu­ur met een lichte steen. Dat zal voor een mooi contrast zorgen met het Basculegeb­ouw waarvoor we een recuperati­esteen zullen gebruiken.” De werken starten half april en zullen ruim twee jaar in beslag nemen. “De hinder proberen we tot een minimum te beperken door enkel een deel van het openbaar domein in te nemen voor de opslag en levering van materialen. De bouwkraan kunnen we in het gebouw zelf plaatsen.” De bushalte wordt tijdelijk verplaatst naar de langparkee­rplaatsen naast de ovonde.

 ?? FOTO MARCHETTA FAMILIEBOU­WERS ?? De simulatie toont hoe het Bascule-gebouw wordt gereconstr­ueerd en opgenomen in het woonprojec­t.
FOTO MARCHETTA FAMILIEBOU­WERS De simulatie toont hoe het Bascule-gebouw wordt gereconstr­ueerd en opgenomen in het woonprojec­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium