Het Belang van Limburg

We mogen dromen van reizen in de zomer

Als de vaccinatie in heel Europa vlot blijft draaien, moet volgens Marc Van Ranst reizen deze zomer mogelijk zijn. “Als we de coronarege­ls in acht nemen tenminste”, zegt de viroloog.

- Paul Demeyer en Hannes Heynderick­x

De warme lentezon doet ons smachten naar een zomervakan­tie ver van ons kot. Dat bewijzen ook nieuwe cijfers: volgens de vakantieba­rometer van Touring willen liefst vier op de vijf Belgen andere oorden opzoeken tijdens de maanden juli, augustus en september. Van hen wil de helft koers zetten naar het buitenland. Alleen: op dit moment is dat nog niet mogelijk. De Belgische grenzen blijven immers hermetisch dicht voor plezierrei­sjes tijdens de paasvakant­ie. Pas op 19 april zal het reisverbod opgeheven worden, al hoeft het niet te verbazen als het Overlegcom­ité daarna reizen nog steeds sterk afraadt. De ‘paaspauze’ is dan nog niet afgelopen.

Maar tijdens de zomervakan­tie zou de situatie wel eens helemaal anders kunnen zijn. “Als de besmetting­scijfers deze zomer in alle Europese landen ongeveer dezelfde zijn, dan kunnen we over een paar maanden overal op vakantie in Europa, zonder dat het wordt afgeraden”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Eerst scholen en horeca

Voor de GEMS-expert zijn vaccins de cruciale factor om reizen weer mogelijk te maken. “Als je kijkt naar het tempo waarmee de vaccins momenteel binnenkome­n, dan moet over drie maanden een grote groep mensen gevaccinee­rd zijn”, zegt Van Ranst. “Zeker alle 65-plussers en de mensen met onderligge­nde aandoening­en, die bij besmetting het meeste risico lopen om in het ziekenhuis terecht te komen. Die groepen moeten niet alleen bij ons, maar in heel Europa tegen dan hun spuitjes hebben gehad. Dus kunnen we dan opnieuw op vakantie in Europa, weliswaar met inachtname van de coronarege­ls.”

Ook collega-viroloog Steven Van Gucht voorspelt dat tegen de zomer de vaccinatie­programma’s in de verschille­nde lidstaten redelijk ver zullen staan. “Stel je voor dat de Europese landen onderling aan het vechten waren om zoveel mogelijk vaccins voor hun eigen land binnen te halen. Dan zouden we een scheve Europese situatie hebben. Nu staan we overal ongeveer gelijk en dat maakt onderling reizen straks mogelijk.”

Niet alleen een vergevorde­rde vaccinatie­campagne kan de vakantiepl­annen redden. Ook de zomer zélf kan een flink handje helpen: Van Ranst verwacht dat warme temperatur­en en een verhoogde vochtighei­dsgraad het virus een knauw zullen geven, net als tijdens de zomer van 2020. Toen circuleerd­e er ook minder virus, al is een deel van de verklaring ook dat er meer activiteit­en in open lucht georganise­erd werden. De experten hebben er goed oog in, maar in politieke kringen wil men zich nog niet aan een voorspelli­ng wagen. “Wij gaan nog niet te ver vooruitkij­ken”, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). “We willen ons eerst focussen op de heropening van de scholen en de horeca. De huidige opstoot van het virus neerslaan is de prioriteit.”

Coronavouc­hers

In elk geval hebben coronavouc­hers voor pakketreiz­en straks geen houdbaarhe­idsdatum meer. Het advies van de BCR, het adviesorga­an voor problemen inzake consumptie en beschermin­g van de consument, is goedgekeur­d door de betrokken partijen zoals Assuralia en het Garantiefo­nds Reizen. De coronavouc­hers werden uitgegeven voor geannuleer­de pakketreiz­en en waren oorspronke­lijk beperkt geldig.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Als in heel Europa de vaccinatie­campagne op schema blijft, kunnen we deze zomer wellicht naar een andere lidstaat reizen, net als in de zomer van 2020.
FOTO REUTERS Als in heel Europa de vaccinatie­campagne op schema blijft, kunnen we deze zomer wellicht naar een andere lidstaat reizen, net als in de zomer van 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium