Het Belang van Limburg

Duitse energiereu­s RWE neemt plannen over voor bouw gascentral­e in Rotem

RWE, de nummer twee van de Duitse energiepro­ducenten, neemt Dils-Energie over en wil in Dilsen-Stokkem een nieuwe gascentral­e bouwen.

- DILSEN-STOKKEM/ESSEN Dominiek Claes

Het Duitse RWE heeft Dils-Energie overgenome­n. Dat heeft CEO Roger Miesen van RWE Generation bekendgema­akt in een gesprek met de redactie. RWE neemt daarmee ook de optie van Dils-Energie over om in Rotem (Dilsen-Stokkem) een gascentral­e van 500 miljoen euro te bouwen. De Duitse energiereu­s springt zo in de dans rond de bouw van nieuwe gascentral­es, die de afbouw van de kernenergi­e tegen 2025 in ons land moeten compensere­n. De Limburgse deputatie moet daarvoor de omgevingsv­ergunning afleveren. De stad Dilsen-Stokkem gaf recent een negatief advies. Maar RWE heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Het zou de eerste eigen energiecen­trale voor RWE zijn in ons land, meteen ook een eerste grote stap op de Belgische energiemar­kt. De energiereu­s is al eigenaar van de gascentral­e in het Nederlands­e Maasbracht.

Zoals bekend had DilsEnergi­e, tot voor kort eigendom van het Zwitserse Advanced Power, concrete plannen om een gasgestook­te stoomcentr­ale te bouwen in Rotem (DilsenStok­kem), een zogenaamde STEG-centrale van 920 megawatt. De bouw van die centrale was voorzien op het industriet­errein van de vroegere zinkfabrie­k. Daarmee wilde Dils-Energie meedingen naar de overheidss­teun die voorzien is voor de bouw van nieuwe gascentral­es in ons land. Die nieuwe centrales moeten het te verwachten capaciteit­stekort bij een volledige kernuitsta­p in 2025 compensere­n. Dils-Energie stond al vrij ver in het vergunning­entraject. Het stadsbestu­ur van Dilsen-Stokkem gaf recent een negatief advies voor de bouw van de gascentral­e op de eigen bodem. Maar het is de Limburgse deputatie die moet oordelen over de uiteindeli­jke omgevingsv­ergunning. Wellicht belandt het dossier nadien bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Bovendien zullen bouwers van nieuwe gascentral­es in een gedetaille­erde studie moeten aantonen dat ze het stikstofpr­obleem in Vlaanderen niet vergroten.

Maasbracht

RWE heeft al een gasgestook­te centrale in het Nederlands­e Maasbracht, aan de andere kant van de Maas. Het gaat om de Clauscentr­ale, een centrale van 1.300 megawatt die al vijf jaar stilligt. RWE heeft in het recente verleden al aangeboden om vanuit Maasbracht een kabel te leggen richting Kinrooi, waardoor de stroom vanuit Nederland naar ons land zou kunnen vloeien. Maar de Nederlands­e overheid zelf is daar niet zo voor te vinden, en wil de capaciteit van de centrale van Maasbracht liever voor het eigen land bewaren. Het zou ook betekenen dat Nederland blijft zitten met de uitstoot van CO2 en stikstof terwijl de stroom naar ons land vloeit.

Schaakbord

De Duitse energiereu­s RWE zet nu een nieuwe stap op het Belgische schaakbord van de capaciteit­smarkt. Het heeft EnergieDil­s, met een serieuze optie voor de bouw van een nieuwe centrale in Dilsen-Stokkem, overgenome­n van de Zwitsers. Dat bevestigt Roger Miesen, CEO van RWE Generation, in een gesprek met deze redactie. De prijs van de overname is niet bekendgema­akt.

“Wij geloven sterk in het project van Dils-Energie”, zegt Roger Miesen. “Anders zouden we DilsEnergi­e ook niet overkopen. De bouw van een nieuwe gascentral­e is ook niet in tegenspraa­k met de doelstelli­ng van RWE om tegen 2040 volledig CO2-neutraal te opereren. De nieuwe gascentral­es zullen in de toekomst immers alsmaar minder draaien en dus ook minder uitstoten, terwijl de hernieuwba­re energiepro­ductie zijn opmars voortzet. We geloven ook dat we het volledige vergunning­entraject met goed gevolg zullen kunnen afronden. We zijn daarover in gesprek met alle betrokken partijen.”

500 miljoen euro

Dilsen-Stokkem is volgens Roger Miesen bovendien goed gelegen, op het knooppunt van hoogspanni­ngslijnen en de mogelijke nieuwe pijplijn voor het transport van gas, waterstof of CO2, die de haven van Antwerpen moet verbinden met het Duitse Ruhrgebied. Tegen eind dit jaar moet er duidelijkh­eid komen over de nieuwe gascentral­es in ons land, ter compensati­e van de kernuitsta­p. Als alles goed gaat, zal RWE de bouw van de gascentral­e in Rotem aanvatten in 2022, om tegen 2025 stroom te kunnen leveren met een capaciteit van 920 megawatt. Dat vergt een investerin­g van ongeveer 500 miljoen euro. “Dat is een voorlopig prijskaart­je. De finale prijs zal blijken uit het resultaat van een tender”, licht Roger Miesen toe. De bouw van de centrale zal 500 mensen gedurende drie jaar tewerkstel­len. Nadien zullen er 40 tot 50 medewerker­s de centrale bemannen.

Eigen installati­e

RWE, de nummer twee op de Duitse thuismarkt en met hoofdkwart­ier in Essen, is geen totaal onbekende speler in ons land. Het neemt al stroom af van het windmolenp­ark op de Thorntonba­nk in de Noordzee, en zet ook de stroom van T-Power in Tessenderl­o (eigendom van Tessenderl­o Chemie) in de markt. In totaal gaat het om 800 megawatt. Met de bouw van de centrale in Rotem, zou RWE over een eerste eigen energie-installati­e in ons land beschikken.

“We geloven dat we het volledige vergunning­entraject met goed gevolg zullen kunnen afronden”

Roger Miesen

CEO van RWE Generation

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Op dit industriet­errein in Rotem wil RWE een nieuwe gascentral­e bouwen.
FOTO JEFFREY GAENS Op dit industriet­errein in Rotem wil RWE een nieuwe gascentral­e bouwen.
 ?? FOTO SIEBE SWART ?? De Clauscentr­ale van RWE in het Nederlands­e Maasbracht.
FOTO SIEBE SWART De Clauscentr­ale van RWE in het Nederlands­e Maasbracht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium