Het Belang van Limburg

100.000 Limburgers kregen al hun prik

- HASSELT Koen Snoekx

In Limburg is de kaap van 100.000 gevaccinee­rde inwoners bereikt. 13,9% kreeg al een prik. Liefst 70% van hen zijn vrouwen. Van de 51.738 Limburgers ouder dan 80 jaar is 61,4% gevaccinee­rd Bij de zeventiger­s en zestigers is dat maar respectiev­elijk 8 en 8,2%. Er is dus nog een hele weg af te leggen om tegen eind april alle 65-plussers minstens één keer in te enten, de ambitie van minister Wouter Beke.

In Limburg is de kaap van 100.000 gevaccinee­rde inwoners bereikt. Eén op de zeven volwassen Limburgers (13,9 procent) kreeg al een prik. Liefst 70 procent van hen zijn vrouwen. Volgende week schakelen de vaccinatie­centra een versnellin­g hoger met bijna 33.000 prikken op een week.

Volgens de vaccinatie­teller van de Vlaamse overheid waren op woensdagav­ond in totaal 99.500 Limburgse 18-plussers gevaccinee­rd (zie grafiek). Gisteren, donderdag, werd dan de kaap van 100.000 ingeënte Limburgers overschred­en. Daarmee is nu 13,9 procent van de volwassen bevolking in Limburg (gedeelteli­jk) beschermd tegen het coronaviru­s. Van de 99.500 ingeënte Limburgers kregen er ook al 40.854 een tweede dosis, wat het totale aantal toegediend­e prikken in Limburg op 140.354 brengt. Het merendeel van de gevaccinee­rde Limburgers kreeg het Pfizer-vaccin (57.607), gevolgd door het vaccin van AstraZenec­a (38.830) en Moderna (3.061). Vanaf eind april of begin mei zal in Limburg ook het Johnson & Johnson-vaccin beschikbaa­r zijn. Van dat vaccin volstaat één dosis. Voor het Moderna-vaccin bedraagt het tijdsinter­val tussen twee dosissen vier weken, voor

Pfizer is dat vijf weken, voor AstraZenec­a twaalf weken.

Ruim helft 80-plussers ingeënt

Van de 51.738 Limburgers ouder dan 80 jaar zijn er ondertusse­n 31.776 gevaccinee­rd, oftewel 61,4 procent. Zowat een op de drie 80plussers kreeg het vaccin in een rusthuis of assistenti­ewoning, de andere tachtigplu­ssers werden ingeënt in een vaccinatie­centrum. Bij de zeventiger­s (8 procent ingeent) en zestigers (8,2 procent ingeent) ligt de vaccinatie­graad nog een stuk lager. Er is dus nog een hele weg af te leggen om tegen eind april alle 65-plussers minstens één keer in te enten, een ambitie die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) al meermaals uitsprak. Opmerkelij­k nog: liefst 70 procent van de tot nog toe ingeënte Limburgers is een vrouw. Daar zijn twee redenen voor: in de oudere bevolking zijn de vrouwen in de meerderhei­d (60 procent van de 80-plussers in Limburg is een vrouw) en daarnaast werken er ook veel meer vrouwen dan mannen in de zorg, een sector die net als de oudere populatie prioritair wordt ingeënt.

Vaccinatie­centra versnellen

De vaccinatie­campagne in Vlaanderen kan volgende week een versnellin­g hoger schakelen. Voor de eerste week van de paasvakant­ie zijn er in Vlaanderen 252.971 vaccins beschikbaa­r, bijna dubbel zoveel als twee weken geleden, toen er 135.241 vaccins op weekbasis geprikt konden worden. Nu de vaccinatie­campagne in de rusthuizen, ziekenhuiz­en en andere collectiev­e zorginstel­lingen in een eindfase komt, gaat het gros van de vaccins nu naar de vaccinatie­centra. De 15 Limburgse vaccinatie­centra beschikken volgende week over 32.970 vaccins om in de bovenarmen van tachtigplu­ssers, maar ook al een aantal zeventigpl­ussers te prikken. Het gros van die vaccins zijn van Pfizer (24.570), een minderheid van Moderna (4.680) en AstraZenec­a (3.720). De meeste vaccinatie­centra in Limburg gaan vanaf volgende week meer dagen per week prikken. “Wij vaccineren vanaf volgende week vier in plaats van drie dagen per week en dat telkens acht uur per dag. Voor het eerst openen we dan ook al onze acht vaccinatie­lijnen”, zegt Robbie Scaut, manager van het vaccinatie­centrum in Hasselt, het grootste centrum van Limburg.

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ?? Ruim zestig procent van de 80-plussers in Limburg is ondertusse­n gevaccinee­rd.
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS Ruim zestig procent van de 80-plussers in Limburg is ondertusse­n gevaccinee­rd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium