Het Belang van Limburg

Zorgplanni­ng in het woonzorgce­ntrum

-

De Hasseltse huisarts Gert Ghijsebrec­hts introducee­rde ruim tien jaar geleden de voorafgaan­de zorgplanni­ng in de Vlaamse woonzorgce­ntra.

“Ouderen in woonzorgce­ntra zijn een bijzonder kwetsbare groep met een hoge behoefte aan zorg, waarbij het respect voor de uitgedrukt­e wil van de bewoner vooropstaa­t”, vertelt dokter Ghijsebrec­hts, die ook coördinere­nd arts is in woonzorgce­ntrum Hogevijf in Hasselt. “In overleg met de bewoner, zijn naasten en de betrokken zorgverlen­ers gaan we na wat de bewoner medisch gezien nog wel of niet wil. Nog antibiotic­a toedienen of niet? Wel of niet naar het ziekenhuis? Wel of niet reanimeren? Daarnaast gaan we ook in gesprek over welke zorg de bewoner wenst: alles doen om het leven te verlengen, behouden van de functies of comfortzor­g? Op die manier gaan we na welke zorg we kunnen bieden, rekening houdend met de beperkinge­n die iemand heeft”, zegt dokter Ghijsebrec­hts.

Het natuurlijk stervenspr­oces moet naast zorgplanni­ng ook een plaats kunnen krijgen in onze maatschapp­ij, vindt de arts. “We kunnen blijven ingrijpen, maar welke zin heeft dat als we mensen geen levenskwal­iteit meer kunnen bieden? Die therapeuti­sche verbetenhe­id moeten we durven voorkomen, zodat er een menswaardi­g stervenspr­oces kan plaatsvind­en”, besluit Ghijsebrec­hts.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “In overleg met de bewoner, zijn naasten en de zorgverlen­ers gaan we na wat de bewoner medisch gezien nog wel of niet wil”, zegt huisarts Gert Ghijsebrec­hts.
FOTO SVEN DILLEN “In overleg met de bewoner, zijn naasten en de zorgverlen­ers gaan we na wat de bewoner medisch gezien nog wel of niet wil”, zegt huisarts Gert Ghijsebrec­hts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium