Het Belang van Limburg

“Hoe vroeger je nadenkt over zorgplanni­ng, hoe beter”

-

Voorafgaan­de zorgplanni­ng lijkt vaak verbonden met doodgaan. Hoewel het in se over leven gaat. De centrale vraag is: hoe wil ik het laatste deel van mijn leven doorbrenge­n?

Zorgplanni­ng gaat dus over meer dan sterven alleen. Het is een continu en aanpasbaar proces waarbij je nadenkt over wat je wil of niet wil wanneer je ernstig ziek zou worden of wanneer je je wil niet langer kan uitdrukken. Maar wanneer begin je daaraan?

“In de praktijk zien we dat mensen hier vooral bij stilstaan als ze zelf geconfront­eerd worden met een ernstige diagnose, of als er iemand in hun naaste omgeving is overleden op een manier die ze voor zichzelf liever niet willen meemaken. Of als ze hoogbejaar­d zijn en vinden dat het tijd wordt om daarrond iets te regelen”, zegt professor palliatiev­e geneeskund­e Wim Distelmans (VUB).

Sleutelmom­enten

“Hoe vroeger je erover nadenkt, hoe beter”, vindt dokter Jan Stulens, equipearts bij Pallion. “Want ook jonge mensen kunnen een slechte diagnose krijgen of betrokken raken bij een ernstig ongeval. Dat neemt niet weg dat iemand vandaag misschien anders denkt over het levenseind­e dan over 20 jaar. Daarom is het belangrijk dat het zorgplanni­ngsproces een ‘levend’ iets blijft. Het mag vooral geen lijstje zijn dat men snel afvinkt en dat nadien jaren onaangeroe­rd in een medisch dossier verdwijnt. Door verschille­nde gesprekken te voeren met naasten, met de eigen huisarts en/of andere betrokken zorgverlen­ers, kan men zich een beter beeld vormen rond de precieze inhoud en betekenis van wilsverkla­ringen en de zorg die men nog wel of niet wil, wanneer men wilsonbekw­aam is. Het is bovendien erg belangrijk om zogenaamde ‘sleutelmom­enten’, wanneer bijvoorbee­ld iemand een ernstige diagnose krijgt of wordt opgenomen in een woonzorgce­ntrum, aan te grijpen om het zorgplanni­ngsgesprek te heropenen en te actualiser­en.”

“Ook de aanvang van de palliatiev­e fase vormt zo’n sleutelmom­ent: het vroeg introducer­en van palliatiev­e zorg staat garant voor een waardevol zorgplanni­ngsproces in de laatste levensfase. Een palliatiev­e thuiszorge­quipe (Pallion) kan, naast het geven van ondersteun­ing en advies rond kwaliteits­volle levenseind­ezorg, ook dergelijk proces mee uitklaren en begeleiden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium