Het Belang van Limburg

Vier Limburgse scholen kregen vorig schooljaar slecht rapport

De onderwijsi­nspectie heeft vorig schooljaar in Limburg vijftig scholen doorgelich­t. Vier scholen kregen een ongunstig advies, zeventien andere moeten hun tekorten wegwerken.

- Liliana Casagrande

De onderwijsi­nspectie heeft tussen september 2019 en maart 2020 verspreid over heel Vlaanderen 332 doorlichti­ngen uitgevoerd bij verschille­nde soorten onderwijsi­nstellinge­n: basis, secundair, volwassene­nonderwijs, deeltijds kunstonder­wijs en de CLB’s. 57 procent van de onderwijsi­nstellinge­n kreeg een gunstig advies (1A). 35 procent kreeg dat ook, maar moet tekorten wegwerken (1B). 8 procent, of 27 instelling­en, kreeg een ongunstig advies (2A). Dat blijkt uit Onderwijss­piegel 2021, het jaarrappor­t van de onderwijsi­nspectie.

Diverse redenen

De “gebuisden” krijgen doorgaans drie jaar de tijd om alles recht te trekken, anders verliezen ze hun erkenning. In Limburg gaat het om vier scholen: GO! basisschoo­l Vox op de Leopoldlaa­n in Pelt, GO! medisch pedagogisc­h instituut Helix in Lommel, GO! Nikola Tesla middenscho­ol in Maasmechel­en en de vrije basisschoo­l ’t Klinkertje in Lummen.

De redenen voor het ongunstig advies zijn divers. Bij zowel Vox als ‘t Klinkertje gaat het onder meer over een tekort in de onderwijsl­eerpraktij­k Nederlands en Frans. Bij de middenscho­ol Tesla over bijvoorbee­ld wiskunde. De vier scholen krijgen nu tot 2023 om de tekorten weg te werken. Ze hebben ook meteen de ouders moeten inlichten.

“We zijn volop bezig met ons traject en krijgen daarvoor hulp van de pedagogisc­he begeleidin­gsdienst van GO!”, zegt Rudi Slegers, directeur van Scholengro­ep Limburg Noord waarbij Vox en Helix horen.

Lieve Pouls, directeur van Scholengro­ep 14 doet het ongunstig advies van de Tesla Middenscho­ol af als oud nieuws. Alexander Rediers, directeur van ’t Klinkertje in Lummen, wijst erop dat er sinds de doorlichti­ng al veel werk is verricht. “We zetten al het hele schooljaar taal en lezen in de kijker. We hebben bijvoorbee­ld een leeslokaal ingericht en ons boekenaanb­od gediversif­ieerd.”

Leerachter­stand

In september en oktober hield de inspectie ook een rondvraag over leerachter­stand. Die werd aan 1.441 leerkracht­en uit het basisonder­wijs gesteld. Daaruit blijkt dat 36 procent eerder wel akkoord is met de stelling dat hun leerlingen door de coronacris­is een ontwikkeli­ngsvertrag­ing hebben opgelopen, maar ook dat 8 procent zegt dat dit niet het geval is. De grootste noden (75%) zijn er bij Nederlands, minder voor wiskunde (7,8%).

De inspecteur­s polsten vorig najaar bij zo’n 3.000 leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar naar hun welbevinde­n. Daaruit blijkt dat 90 procent van de leerlingen de lessen interessan­t vindt en dat bijna 10 procent (eerder) niet graag naar school gaat.

(Niet) interessan­t

De vragen over welbevinde­n worden al jaren gesteld. In het jaarrappor­t worden de cijfers van de periode 2016-2020 samen bekeken. Daaruit blijkt dat 9 op 10 leerlingen zich goed voelt op school. Driekwart gaat graag naar school of vindt de leerstof interessan­t. Al verandert dat laatste wel naarmate ze ouder worden. In het gewoon onderwijs vindt één op zes leerlingen uit het basisonder­wijs de leerstof niet interessan­t, in de eerste graad van het secundair is dat een kwart en in de derde graad minstens een derde.

Feedback

“De crisis is een kans om de pijnpunten aan te pakken”, zegt Lieven Viaene, inspecteur-generaal van het Vlaams onderwijs. “Het onderwijsk­undig beleid is te zwak. Bovendien krijgen leerlingen in meer dan de helft van de scholen geen goede feedback. Gewoon een cijfer geven, is niet voldoende. Leerlingen moeten iets leren van feedback.” De onderwijsi­nspectie hamert ook op een oud zeer: de dalende onderwijsk­waliteit. “Het Vlaamse onderwijs slaagt er steeds minder in om jongeren voor te bereiden op het functioner­en in een steeds complexer wordende samenlevin­g”, lezen we in het jaarrappor­t.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De onderwijsi­nspectie hamert ook op de dalende onderwijsk­waliteit. “Het Vlaamse onderwijs slaagt er steeds minder in om jongeren voor te bereiden op een steeds complexer wordende samenlevin­g.”
FOTO EPA-EFE De onderwijsi­nspectie hamert ook op de dalende onderwijsk­waliteit. “Het Vlaamse onderwijs slaagt er steeds minder in om jongeren voor te bereiden op een steeds complexer wordende samenlevin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium