Het Belang van Limburg

Provincie zal toch advies moeten geven over Groene moskee

-

De provincie moet toch een advies geven over de intrekking van de erkenning van de Groene moskee van Houthalen. “Het klopt niet dat ze onbevoegd is”, zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld).

Vlaams Parlements­lid Chris Janssens (Vlaams Belang) vroeg woensdag aan Somers of hij “de vanzelfspr­ekende beslissing neemt om de erkenning van de moskee in te trekken en de subsidiëri­ng stop te zetten.” Aanleiding zijn homofobe uitlatinge­n van de imam op sociale media. Somers heeft de procedure om die erkenning in trekken eind januari opgestart. Hij zegt dat hij nog wacht op het advies van Staatsveil­igheid dat daar minstens vier maanden de tijd voor heeft. Al probeert hij nu met de minister van Justitie te regelen dat dit sneller kan.

Intussen is ook de Moslimexec­utieve klaar met haar advies. “Van ons mag de moskee haar erkenning houden”, zegt voorzitter Mehmet Üstün. “De moskeebest­uurders zijn niet akkoord met de uitlatinge­n van de imam, die nu weg is. Ze zoeken intussen naar een nieuwe imam die hier woont en Nederlands spreekt.”

Van de gemeente Houthalen

Helchteren heeft Somers intussen een advies ontvangen waarin de erkenning verdedigd wordt.

N-VA heeft zich weliswaar onthouden bij de goedkeurin­g waardoor de meerderhei­d vorige week onder druk kwam te staan. Het provincieb­estuur had zich er sneller van af gemaakt en zich gewoonweg onbevoegd verklaard. “Dat klopt niet”, zegt Somers. “De provincie is niet alleen bevoegd voor het financiële, maar ook voor het maatschapp­elijke. Ik heb hen een brief geschreven om alsnog dat advies te krijgen.” “De minister moet die adviezen eigenlijk niet eens vragen”, zegt Chris Janssens. “Als Somers echt vindt dat er geen buitenland­se inmenging meer mag zijn in de Vlaamse moskeeën, dan trekt hij die erkenning in. Want deze moskee hoort toe aan Diyanet, de koepel van Turkse staatsmosk­eeën. Dit begint op een schijnoper­atie te lijken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams Parlements­lid Chris Janssens vroeg woensdag aan Somers of hij de erkenning van de Groene moskee gaat intrekken.
FOTO BELGA Vlaams Parlements­lid Chris Janssens vroeg woensdag aan Somers of hij de erkenning van de Groene moskee gaat intrekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium