Het Belang van Limburg

Cristal test Belgische gerst uit op veld in Riemst

-

Tot voor kort werd Cristal binnen de brouwerijg­roep Alken-Maes, op zijn beurt onderdeel van de internatio­nale Nederlands­e biergroep Heineken, vooral gezien als een (zeer) lokaal product. Maar daar komt nu dus veranderin­g in. Cristal gaat van lokaal naar nationaal en wordt geposition­eerd als een toppils, gebrouwen met 100 procent groene energie en lokale ingrediënt­en. Zo heeft Alken-Maes voor de hop van Cristal een samenwerki­ng op lange termijn afgesloten met de hoeve ’t Hoppecruyt in WestVlaand­eren. Tegenwoord­ig komt die hop vooral uit landen als Duitsland of Tsjechië.

Ook voor de gerst is Alken-Maes op zoek naar lokale leverancie­rs. Een eerste testveld voor Limburgse gerst is ingezaaid in Riemst, bij de vader van brouwer Dieter Duchateau. “De eerste oogst wordt tegen de zomer verwacht”, zegt marketing director Etienne Bachellier. “Deze lokale gerst zal ook voldoen aan alle duurzaamhe­idstesten.” De eerste oogst wordt tegen de zomer verwacht. Het testveld is ongeveer 1 hectare groot. Volgend jaar wil de brouwerij opschalen naar 10 hectare en wellicht zelfs 20 hectare gerst. Cristal hoopt om tegen volgend jaar een op de vijf Cristal-pilsjes te brouwen met Belgische gerst.

Grenzen doorbreken

“We willen de Limburgse grenzen doorbreken”, zegt CEO Annick Vincenty. “Cristal is en blijft een Limburgs product, en we gaan de toppils nog meer hier verankeren door het bier te brouwen met meer lokale ingrediënt­en. Bovendien zorgen de twee windmolens en de zonnepanel­en op het dak van de brouwerij ervoor dat Cristal gebrouwen wordt met 100 procent groene energie. We brouwen Cristal al bijna 100 jaar in Alken, en willen er nog minstens evenveel jaren bijdoen.”

 ?? FOTO RR ?? CEO Annick Vincenty
FOTO RR CEO Annick Vincenty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium