Het Belang van Limburg

Overheid creëert 34 extra plaatsen in Limburgse maatwerkbe­drijven

De Vlaamse overheid creëert 245 extra banen in de maatwerkbe­drijven en maatwerkaf­delingen. Dat heeft Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) laten weten. In Limburg komen er 34 plaatsen bij.

- Guido Cloosterma­ns

In de maatwerkbe­drijven, de voormalige sociale beschutte werkplaats­en, krijgen mensen die moeilijk of niet aan de bak komen in het reguliere arbeidscir­cuit, toch een kans om zich te ontplooien. De maatwerkbe­drijven stellen in Vlaanderen ruim 22.000 mensen te werk en zijn een onmisbare schakel in onze economie. De Vlaamse regering maakt nu 5 miljoen euro vrij voor projecten die zich richten op duurzame circulaire economie. Daarmee kunnen in de Vlaamse maatwerkbe­drijven 213 voltijdse banen gecreeerd worden voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmar­kt. Aangezien niet iedereen voltijds werkt, gaat het in het totaal over 245 mensen.

De nieuwe projecten zetten in op circularit­eit en duurzaamhe­id op verschille­nde domeinen, zoals mobiliteit, textiel, voeding en landbouw. In alle provincies werden er voor de maatwerkbe­drijven (meer dan 20 werknemers) en maatwerkaf­delingen (minder dan 20 werknemers) 68 nieuwe projecten goedgekeur­d. “Doordat de projecten zich expliciet moeten toespitsen op duurzame circulaire economie, zetten we niet alleen 245 kwetsbare personen extra aan het werk, maar maken we tegelijk ook werk van de verduurzam­ing van onze sociale economie”, aldus minister van Sociale Economie Hilde Crevits.

Limburg

In Limburg werden 13 projecten goedgekeur­d, goed voor 34 extra plaatsen. Een van de Limburgse projecten is de uitbouw van een no-waste restaurant door Atelier Alternatie­f uit

Genk, in samenwerki­ng met het Zorgbedrij­f Genk en Sodexo. Naast de uitbating van restaurant Grand Kaffee wordt ook ingezet op een cateringse­rvice op maat van de bewoners van woonzorgce­ntra, themamaalt­ijdsessies over heel de provincie gericht op sport- en buurtcentr­a, innovatiev­e deliveryto­estellen en maaltijden aan huis. De Biehal in Lommel wil met haar kringwinke­ls een aantal van de horeca-activiteit­en uitbreiden en versterken naar ontmoeting­splekken rond circulair beleven, waar mensen niet alleen komen om te winkelen of om iets te eten of te drinken, maar ook voor het aanbod aan educatieve activiteit­en en creatieve workshops rond circulaire economie.

De Wroeter in Kortessem geeft een nieuwe toekomst voor de vele kilo’s appels die elk jaar in Haspengouw verloren gaan. De Wroeter beschikt over een persinstal­latie voor hardfruit en perst nu al jaarlijks ruim 25.000 liter voor eigen verkoop en voor verkoop in hun horecaproj­ecten. Die activiteit wordt nu uitgebreid naar openbare besturen en ander instanties in de regio, zoals ziekenhuiz­en, gemeentebe­sturen, rusten verzorging­sinstellin­gen en scholen.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Sociale Economie Hilde Crevits.
FOTO BELGA Minister van Sociale Economie Hilde Crevits.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium