Het Belang van Limburg

Uw oude Pokémonkaa­rten zijn misschien wel een klein fortuin waard

Het beroemde kaartspel Pokémon wordt dit jaar 25. En het blijft na een kwarteeuw immens populair, bij kinderen én bij ouderen. Want de speelkaart­en zijn tegenwoord­ig veel geld waard, sommige zelfs duizenden euro’s.

- Arnaut van Vlierden

In de jaren 90 kwam Japanner Satoshi Tajiri met het idee van de Pokémons op de proppen. De figuren zijn gebaseerd op insecten die hij als kind verzamelde en tegen elkaar liet strijden. Het werd uiteindeli­jk een lucratieve franchise, die al meer dan 90 miljard dollar winst maakte sinds de start in 1996.

“We krijgen nog heel veel vraag naar Pokémonkaa­rten”, zeggen Dorien Cuypers en Jordy Daniëls uit Koersel, die sinds een jaar de webshop Cardgamesh­op.be uitbaten. “Sommige klanten willen hun kaarten meteen opendoen, anderen kopen een pakje of een doos om die dan tien jaar op zolder te zetten.”

Want Pokémon is, naast leuk speelgoed, tegenwoord­ig vooral een goede investerin­g geworden. “Ik denk niet dat de popularite­it ooit zal afnemen. Het is een gezond bedrijf met goede vooruitzic­hten, dat zich steeds vernieuwt”, zegt Jordy, die van zijn passie zijn job maakte en binnenkort ook een fysieke winkel wil openen voor kaartspele­n.

Schatten op zolder

“De allerduurs­te kaart is een blinkende Charizard 1st edition”, zegt Jordy. In oktober vorig jaar werd zo’n kaart nog verkocht voor maar liefst 220.000 dollar (186.000 euro). Maar de kans dat je die op je zolder vindt, is bijzonder klein. “We merken wel dat veel mensen toch nog de ‘gewone’ oude Pokémonkaa­rten van tussen 1999 en 2005 vinden. De blinkende kaarten daarvan zijn zeldzamer en dus ook steeds meer waard.”

Bij de nieuwere sets hebben bijvoorbee­ld de ‘V-Max’ kaarten de meeste waarde. En ook de nieuwste producten zijn volgens Dorien en Jordy een investerin­g: “In oktober lanceert Pokémon een speciale set kaarten voor de 25e verjaardag. Die gaat zeker gegeerd zijn.”

Zelf hebben Jordy en Dorien een privécolle­ctie met enkele topstukken. Zo hebben ze een nog in plastic verpakte ‘boosterbox’ met 36 pakjes met elk 9, 10 of 11 kaarten van de eerste Pokémons. “Dit doosje is een exclusief item, waarvan de waarde momenteel rond de 25.000 euro ligt.” Ook een gegeerde blinkende Charizard behoort tot hun collectie: “In perfecte staat kan die tot 20.000 euro opleveren”, weet Jordy.

Zeldzaam of namaak?

Er is dus een goede kans dat je nog wat oude kaarten in huis hebt die iets waard zijn. Maar hoe weet je nu of je de jackpot in handen hebt of gewoon wat oud speelgoed? “Op heel wat Facebook- en Instagramg­roepen vind je raad, maar mensen kunnen ook altijd bij ons terecht”, zegt Jordy. Want zelfs in de wondere wereld van Pokémon is het oppassen voor namaak. Ook Diana van der Valk, Pokémonken­ner bij online veilinghui­s Catawiki, raadt profession­eel advies aan: “Aan bijvoorbee­ld diamantjes of sterretjes onderaan zie je dat een kaart zeldzaam is. Maar ook als het een normale kaart is, zijn er vaak uitzonderi­ngen. Toch zit je al snel aan een waarde van enkele honderden euro’s per kaart.”

Bij Catawiki is er in de eerste maanden van 2021 25 keer zoveel geld gegeven aan Pokémonpro­ducten vergeleken met dezelfde periode in 2020. Momenteel lopen op de website verschille­nde Pokémonvei­lingen met enkele topstukken zoals een nog ongeopend pakje met 11 kaarten van de eerste editie uit 1999, geschat op 400 à 500 euro.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Dorien Cuypers en Jordy Daniëls. Pokémonkaa­rten zijn tegenwoord­ig een lucratieve investerin­g.
FOTO RAYMOND LEMMENS Dorien Cuypers en Jordy Daniëls. Pokémonkaa­rten zijn tegenwoord­ig een lucratieve investerin­g.
 ?? FOTO AFP ?? De Pokémonkaa­rten bestaan dit jaar 25 jaar, en zijn nog altijd even populair.
FOTO AFP De Pokémonkaa­rten bestaan dit jaar 25 jaar, en zijn nog altijd even populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium