Het Belang van Limburg

Militair dient fietser eerste hulp toe na ongeval op Vogelsanck­laan

Aan de Vogelsanck­laan in Zonhoven is donderdagn­amiddag een 56-jarige fietser uit Linter zwaargewon­d geraakt na een botsing met een voertuig. Militair Jesse Kuppens (30) diende de man de eerste zorgen toe. “Een EHBO-cursus kan van levensbela­ng zijn.”

- Zahra Boufker

Een koppel uit Linter dat op camping Heidestran­d verbleef, was donderdag rond 14.45 uur aan het fietsen via het fietsroute­netwerk van de Nachtegale­nstraat. Toen ze de Vogelsanck­laan (N72) in Zonhoven, vlakbij de grens met Heusden-Zolder, wilden oversteken, ging het mis. De 56-jarige man werd om een onbekende reden gegrepen door een voorbijrij­dende wagen. De fietser kwam op de voorruit van het voertuig terecht.

Militair Jesse Kuppens (30), die in zijn voortuin aan het werk was en het ongeval zag gebeuren, diende de man meteen de eerste zorgen toe. “Ik heb de gewonde fietser geholpen tot de ambulance en de mug toekwamen. De fietser lag op de motorkap. Ik ben militair van beroep. Omdat ik morgen (vrijdag, nvdr.) aan een lange shift start, had ik mijn militaire rugzak al klaargemaa­kt en die in de hal gelegd. Met die EHBO-spullen heb ik de man de eerste zorgen toegediend en zijn bloedverli­es zo veel mogelijk beperkt.”

Het ongeval zorgde voor veel verkeershi­nder. De fietser werd zwaargewon­d overgebrac­ht naar het ziekenhuis.

“Hij was er erg aan toe”, zegt Jesse. “Zijn vrouw is gelukkig ongedeerd gebleven. Hun fietsen staan aan onze woning. De dame in het voertuig was ook erg onder de indruk van de klap. Zij en haar kinderen werden door mijn vrouw opgevangen tot de hulpdienst­en kwamen. We hopen dat het gemeentebe­stuur snel iets zal doen aan deze gevaarlijk­e situatie in onze buurt.”

Vier ongevallen in één jaar

Het is immers niet de eerste keer dat Jesse gewonde fietsers helpt op die plek. “We wonen hier nu één jaar en ik heb al vier fietsongev­allen meegemaakt waarbij ik het slachtoffe­r ben gaan helpen. Het punt is levensgeva­arlijk voor fietsers, omdat hier zo snel gereden wordt. Vanaf de rotonde mag er 70 km/uur gereden worden, maar iets verder richting Zolder is dat 90 km/uur. We zien vaak hoe autobestuu­rders van aan de rotonde optrekken en de weg als racebaan gebruiken. Als ze niet snel iets gaan doen aan de snelheid op de Vogelsanck­laan, gaan er nog veel ongevallen volgen. Waarschijn­lijk met dodelijke afloop.” Schepen van Mobiliteit Frederick Vandeput (Open Vld) wil de fietsers nog meer bewust maken van de voorrangsr­egels aan een oversteekp­laats voor fietsers. “Jammer genoeg zijn in 2020 op de Vogelsanck­laan al vier ongevallen geregistre­erd. Dat is inderdaad relatief meer dan de voorbijgaa­nde jaren. De afgelopen vijf jaar waren er in totaal 13 ongevallen, niet alleen met zwakke weggebruik­ers.”

“Op de plaats waar het ongeval is gebeurd, hebben we een beveiligde oversteekp­laats voorzien. Belangrijk is dat de fietsers op zo’n fietsovers­teekplaats geen voorrang hebben op het verkeer. We merken nog vaak dat fietsers gewoon oversteken in plaats van te stoppen. Samen met de buurt gaan we bekijken of we extra controles moeten uitvoeren en of een sensibilis­eringscamp­agne rond de voorrangsr­egels nuttig is.”

EHBO-cursus

Jesse Kuppens pleit er ten slotte voor om meer mensen een EHBO-cursus te geven, omdat de eerste zorgen aan een verkeerssl­achtoffer van levensbela­ng kunnen zijn. “Wij hebben in onze militaire opleiding allemaal een EHBOcursus gekregen, die ons toelaat om anderen te helpen in noodsituat­ies. Het valt mij telkens op dat vaak mensen op een ongeval niet weten wat ze moeten doen en dat is jammer. Zou het geen idee zijn om een EHBO-cursus te krijgen tijdens de opleiding voor het rijbewijs?”

“We wonen hier nu één jaar en ik heb al vier fietsongev­allen meegemaakt waarbij ik het slachtoffe­r ben gaan helpen”

Jesse Kuppens

Bewoner Vogelsanck­laan

 ??  ??
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER/112MELDING­EN ?? Toen het fietsende koppel de Vogelsanck­laan (N72) in Zonhoven wilde oversteken, werd het slachtoffe­r gegrepen door een voorbijrij­dende wagen. De fietser kwam op de voorruit van het voertuig terecht. Buurtbewon­er Jesse Kuppens (rechts) zag daar al vaker ongevallen gebeuren.
FOTO ZAHRA BOUFKER/112MELDING­EN Toen het fietsende koppel de Vogelsanck­laan (N72) in Zonhoven wilde oversteken, werd het slachtoffe­r gegrepen door een voorbijrij­dende wagen. De fietser kwam op de voorruit van het voertuig terecht. Buurtbewon­er Jesse Kuppens (rechts) zag daar al vaker ongevallen gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium