Het Belang van Limburg

36-jarige Jelle Vanendert oudste debutant in Ronde

36 jaar en 44 dagen zal Jelle Vanendert (BingoalPau­wels Sauces WB) uiteindeli­jk gewacht hebben op zijn eerste deelname aan de Ronde van Vlaanderen.

- Rob Rodiers

De Peltenaar is daarmee de oudste debutant in de 105de editie van Vlaanderen­s Mooiste.

Met 26 zijn ze, de debutanten in de Ronde van Vlaanderen. En met zijn 36 lentes is Jelle Vanendert veruit het oudste ‘groentje’ van de groep. Aan de andere kant van het spectrum steekt de prille leeftijd van Quinn Simmons (19 jaar en 331 dagen) schril af ten opzichte van de rest. De Amerikaans­e lefgozer van Trek-Segafredo is bijna half zo oud als Vanendert. “Da’s schoon, hè”, amuseert de Peltenaar zich met de statistiek­en die we hem voor de voeten werpen. “Afgelopen vrijdag in de E3 heb ik voor het eerst van een Vlaamse voorjaarsk­oers op WorldTour-niveau geproefd. En ik moet bekennen: ik vind het jammer dat ik er niet eerder in mijn carrière mee ben begonnen. Ik heb een heel andere manier van koersen ontdekt.”

Kan je dat verduideli­jken, Jelle?

“Wel, voor dit soort koersen heb je ervaring nodig. En dan bedoel ik niet jaren op de teller, die heb ik voldoende (lacht). Ik doel op terreinken­nis die je opdoet tijdens een wedstrijd. Want je kan die hellingen en kasseistro­ken zo veel verkennen als je wil, uiteindeli­jk voel je in koers pas hoe je je exact moet positioner­en. Tijdens de race gaat alles zoveel sneller. Dat merkte ik vrijdag aan den lijve. Ofwel zat ik er te vroeg, ofwel te laat. Maar nooit op het juiste moment. En in tegenstell­ing tot de Waalse klassieker­s kan je je wedstrijd niet afstemmen op een andere renner of ander team. Daarvoor ben je in Vlaanderen - omwille van de hectiek - te veel met jezelf bezig.”

Je hebt Harelbeke eenmaal verkend, de Ronde tweemaal. Heb je interessan­te tussenstuk­ken ontdekt voor zondag?

“Dat wel. Maar of ik er veel mee ben, is een andere zaak. Want ook de toppers maken tegenwoord­ig gretig gebruik van die tussenstuk­ken. De huidige generatie onderschei­dt zich van de voorgaande door het lef dat ze aan boord legt. We zitten met een groep toppers die vroeg durft aangaan, die telkens een manier voor zichzelf tracht te creëren om voor de zege te gaan. Dat maakt anticipere­n moeilijk, want ze doen het zelf.”

Hoe ziet jouw rol eruit zondag?

“Goh, ik zal enerzijds als wegkapitei­n de ploeg moeten leiden en anderzijds ook aan mezelf moeten denken en anticipere­n waar mogelijk. Het lijkt me logisch dat Arjen Livyns onze meest vooruitges­choven pion wordt. Arjens kwaliteite­n passen het best bij de Ronde en hij is de man met de meeste parcourske­nnis van ons allemaal. Begrijpeli­jk, hij woont op honderd meter van de rotonde in Kerkhove, in de Ronde bekend als de laatste bocht richting finish.”

De ploeg komt prima voor de dag. Alpecin-Fenix is ongrijpbaa­r voor de andere ProTeams. Maar jullie zitten concurrent­en als Total Direct Energie en Arkéa-Samsic op de hielen voor de tweede plaats in die ranking, die recht geeft op een uitnodigin­g voor alle eendagskoe­rsen uit de WorldTour.

“Ik heb het er met de ploegleidi­ng al over gehad. Voor een ploeg als de onze is het moeilijk om tot en met Luik-Bastenaken-Luik klinkende resultaten neer te zetten. Na Luik begint er echter een nieuw seizoen. In de maanden mei en juni krijg je immers te maken met een nieuw peloton, met jongens die naar bepaalde (ritten)koersen hebben toegeleefd. Het is in die periode dat we moeten oogsten. Voor wedstrijde­n als de Baloise Belgium Tour moeten we op en top voorbereid zijn. Als we het slim aanpakken, kunnen we aan het eind van het seizoen hoog eindigen in die ProTeamran­king.”

“Jammer dat ik niet eerder van de

Vlaamse voorjaarsw­edstrijden heb geproefd. Ik heb

een heel andere manier van koersen

ontdekt”

Jelle Vanendert

Voor het zover is wacht in eerste instantie de Ronde. Jouw 25ste start in een Monument, na viermaal Milaan-Sanremo, dertien keer Luik-Bastenaken­Luik en zevenmaal Lombardije.

“De Ronde wordt weer één grote ontdekking­stocht. Ik hoop me even goed te amuseren, zoals ik dat afgelopen vrijdag op weg naar Harelbeke heb gedaan. Met dit verschil dat ik meer in beeld hoop te komen.”

Je bereidde je nooit eerder via Vlaanderen voor op de Ardennenkl­assiekers. Kan je dan wel spreken van een ideale voorbereid­ing?

“Toch wel. In mijn geval was het een beetje van moeten. Als ik niet in de Vlaamse voorjaarsk­lassiekers was gestart, had ik maar weinig kunnen koersen. Bovendien zijn dit soort wedstrijde­n een betere voorbereid­ing op de Waalse opdrachten dan een doorsnee Franse rittenkoer­s. Daar wordt veelal gesloten gekoerst om vervolgens een korte finale te rijden. Als ik dat vergelijk met de afgelopen E3… Ik heb nooit meegedaan om de zege, maar als ik mijn vermogensb­estand bekijk, kan ik niet anders dan concludere­n dat ik deze data op geen enkele manier had kunnen benaderen op training.”

 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ?? De E3 van vorige vrijdag was Vanenderts eerste Vlaamse voorjaarsk­oers op WorldTourn­iveau.
FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY De E3 van vorige vrijdag was Vanenderts eerste Vlaamse voorjaarsk­oers op WorldTourn­iveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium