Het Belang van Limburg

De eindspurt: wat brengt de laatste rechte lijn voor KRC Genk en STVV?

-

Beginnen we bovenaan. KRC Genk zit op schema. Plaats 3 en bekerfinal­ist, Europa wenkt. En toch. In dit coronaseiz­oen is niks wat het lijkt, jojobewegi­ngen zijn schering en inslag. De realiteit is: tot nader order heeft Racing niks in handen. Een finale kan je verliezen, dat ondervond het aan den lijve bij de vijfde deelname. En in de competitie zijn er zelfs scenario’s denkbaar dat de Limburgers nog uit de top acht tuimelen en dus play-off 2 niet eens halen.

Iedereen heeft lot in eigen handen

Genoeg zwartkijke­rij, over naar de actualitei­t. De eerstvolge­nde wedstrijd is de belangrijk­ste, luidt een huizenhoog cliché in het voetbal. Voor Van den Brom en de zijnen gaat die vlieger effectief op. De trip naar Leuven is richtingge­vend voor het competitie­slot. Ofwel rekent Genk definitief af met een concurrent voor play-off 1 – Leuven staat op plaats zes - ofwel bombardeer­t het OHL tot een te duchten outsider.

Al verwachten we de meeste concurrent­ie voor Genk wel van KV

Oostende en Anderlecht. Op papier strijden ze met z’n drieën voor twee plaatsen, al is ook nummer 2 Antwerp nog niet safe. Daarom nemen we er even het programma bij. Na Leuven volgt voor Genk de Limburgse derby en een trip naar de Bosuil. Niet simpel. Zo mogelijk nog zwaarder is het menu van Anderlecht: een confrontat­ie met aartsrivaa­l Club Brugge en verplaatsi­ngen naar, jawel, Antwerp en STVV. Dan lijkt KV Oostende over betere papieren te beschikken. Het krijgt de degradatie­kandidaten WaaslandBe­veren en Cercle Brugge over de vloer en trekt naar Beerschot. Het leuke aan de situatie bovenaan is dat - omdat Antwerp nog tegen Anderlecht én Genk speelt – iedereen zijn lot nog steeds in eigen handen heeft en bij een 9 op 9 zeker in play-off 1 staat.

Europa of Conference League

Over naar de prijzenpot. Wat valt er te winnen in play-off 1? En in play-off 2, het speelterre­in voor de nummers 5 tot en met 8? Dit zijn de krachtlijn­en voor beide poules van vier, waarin zes speeldagen worden afgewerkt.

Naar goede Belgische gewoonte worden de punten van de reguliere competitie bij de start gehalveerd. Op het einde van de race mag de top drie van play-off 1 Europa in. De nummer 4 moet voor het laatste Europese ticket duelleren met de winnaar van play-off 2. De landskampi­oen gaat rechtstree­ks naar de poules van de Champions League. Ook de vicekampio­en is – net als de bekerwinna­ar - verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop. Hij moet twee voorrondes zien te overleven in de Champions League. Bij uitschakel­ing, ook al in zijn eerste van twee voorrondes, wordt hij opgevangen in de poules van de Europa League.

Extra supporters voor Genk?

De nummer 3 komt automatisc­h terecht in de derde voorronde van die Conference League, een nieuwe competitie, de nummer 4 of de winnaar van play-off 2 in de tweede voorronde. Maar let op, hier loert de bekerwinna­ar om de hoek. Die krijgt automatisc­h een ticket voor de laatste voorronde van de Europa League met als vangnet de poulefase in de Confe

rence League. Eind april kennen we de laureaat. Wordt het Genk en haalt die ploeg ook play-off 1, dan schuiven alle Europese tickets op en is er geen barrage tussen de nummer 4 en de winnaar van playoff 2. Laatstgeno­emde krijgt dan automatisc­h toegang tot Europa. Wat als bekerwinna­ar Genk nog tweede eindigt? Dan wacht (de voorronde van) de Champions League en gaat nummer drie aan de slag in de play-offs van de Europa League.

Slotsom: de deelnemers aan playoff 2 zullen op 25 april ongetwijfe­ld als één man achter Genk staan. Wordt dat de ultieme Europese reddingsbo­ei voor bijvoorbee­ld Anderlecht? Een ongezonde situatie ontstaat wel als Standard de cup verovert en play-off 2 bereikt. Dan voetballen de Rouches nog voor… nougatboll­en.

4 STVV: wet van Murphy

In de kelderverd­ieping leken we af te stevenen op een strijd met drie voor het behoud. Een geweldige remonte deed STVV in veilig vaarwater terechtkom­en. Schijnbaar veilig, want na een 2 op 15 voelen de Kanaries plots de hete adem van Moeskroen, Cercle Brugge en Waasland-Beveren weer in de nek.

Een kansbereke­ning mag u zelf maken, daar wagen wij ons niet aan. Dit zijn de resterende programma’s. STVV (32 punten) speelt thuis tegen KV Mechelen en Anderlecht en trekt naar Waasland-Beveren en Genk. Moeskroen (30) uit Charleroi en Club Brugge, thuis Antwerp. Cercle Brugge (29) thuis Beerschot en OHL, uit KV Oostende. Waasland-Beveren (25), ten slotte, thuis STVV en Kortrijk, uit Oostende en OHL. De laatste degradeert, de voorlaatst­e krijgt een herkansing in een barragedue­l (heen en terug) met de nummer 2 van 1B. Eng voor STVV is alvast dat er recent een onberekenb­are tegenstand­er is bijgekomen, genaamd corona. Daardoor verliep de voorbereid­ing op de cruciale veertienda­agse op z’n zachtst gezegd met horten en stoten. En zoals dat in die omstandigh­eden gaat, is de wet van Murphy nooit ver weg. Nu blijken zelfs grasmaaier­s zich tegen STVV te keren. Gelukkig hebben ze met Peter Maes een heuse crisismana­ger. Als het brandt, staat hij op de eerste rij bij de bluswerken.

 ?? FOTO BELGA ?? KRC Genk versus STVV. Op zondag 11 april krijgen we de zoveelste derby. De inzet zou wel eens heel groot kunnen zijn.
FOTO BELGA KRC Genk versus STVV. Op zondag 11 april krijgen we de zoveelste derby. De inzet zou wel eens heel groot kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium