Het Belang van Limburg

Van goederensp­oor tot grootste overwegenp­roject in België

VROEGER&NU

-

Vroeger liep er een goederensp­oor en konden kinderen er nog rustig spelen, nu is het station van Diepenbeek het grootste overwegenp­roject van België. Aan het station komen drie bruggen en een tunnel als voorbereid­ing voor het Spartacusp­lan.

Het station van Diepenbeek, oorspronke­lijk gemaakt uit hout, dateert uit 1856. Het gebouw huisvestte zowel een loketdiens­t als een seinhuis voor de nieuwe spoorlijn tussen Hasselt en Maastricht, de vroegere lijn 20. Pas in 1909 werd er een stenen constructi­e gebouwd. Na de komst van een gelijklope­nde buslijn in 1950 moest het station alweer de deuren sluiten door een gebrek aan reizigers. Op aanvraag van de studenten van het Limburgs Universita­ir Centrum – opgericht in 1973 – opende het station van Diepenbeek opnieuw haar deuren. Pas in 2015 werd de seinfuncti­e van het station afgeschaft. Naast de hoofdlijn voor passagiers lag er langs het Diepenbeek­se station vroeger ook een goederensp­oor. Dat was zeer gunstig voor de lokale bevolking en handelaars, want zo werden de grondstoff­en die ze nodig hadden in hun eigen gemeente geleverd. Tot de komst van de vrachtwage­ns speelde het station ook een belangrijk­e rol in het transport van de bomen naar de houtzageri­j in Hasselt.

Kogels en kolen

Tijdens de Tweede Wereldoorl­og kreeg het goederensp­oor weer een andere functie. Ook Diepenbeek ontsnapte niet aan de Duitse bezetter. Het goederensp­oor werd gebruikt voor het vervoeren van munitie. Vele jaren na de oorlog waren daar nog sporen van te zien. “In mijn kindertijd vonden we er nog hulzen en kogels”, zegt Diepenbeke­naar Jos Lenaers (62), die enkele functies bekleedde bij de NMBS. “Ik ruilde die dan op de speelplaat­s met mijn vrienden voor knikkers.”

Ook in de jaren na de oorlog bleven het station en het goederensp­oor belangrijk. “In het station werden wagons met kolen en kalk geleverd”, vertelt Edward Steegmans (76), die als treinbestu­urder de goederenwa­gons afleverde in het station. “Als de seingever het teken gaf, mocht de rangeerder de volle wagons op het zijspoor plaatsen en de lege weer aan de trein vastkoppel­en.” Het goederensp­oor verdween nog voor het stationsge­bouw afgebroken werd. Door het toenemende vervoer via havens en vrachtwage­ns was het niet meer rendabel.

Opknapbeur­t

Vandaag ziet de buurt er heel anders uit. Naast het goederensp­oor zijn ook het stationsge­bouw en het seinhuis met telefoonce­ntrale verdwenen en ook het perron werd vernieuwd. Vandaag stoppen er in het Diepenbeek­se station elke werkdag zo’n 73 treinen en nemen gemiddeld 500 reizigers dagelijks de trein. Het station zelf krijgt een hele opknapbeur­t. “Samen met onze collega’s bij Infrabel werken we aan een betere toegankeli­jkheid van het station van Diepenbeek”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “De nieuwe onderdoorg­ang is al geplaatst en de komende maanden starten we met het verhogen van de perrons.” Binnenkort komen daar ook nog extra parkeerpla­atsen en een ruime fietsensta­lling bij. De werken moeten in de loop van 2022 afgerond zijn. Daarnaast zorgt het Spartacusp­lan er nu voor dat Diepenbeek beschikt over het grootste actuele overwegenp­roject in België. Het plan bestaat erin om tegen de zomer van 2022 een sneltram en

 ?? FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG ?? Begin jaren 30 lag er langs het Diepenbeek­se station nog een goederensp­oor.
FOTO COLLECTIE PROVINCIE LIMBURG Begin jaren 30 lag er langs het Diepenbeek­se station nog een goederensp­oor.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Vandaag ziet de buurt er heel anders uit dan vroeger. Het stationsge­bouw en het seinhuis met telefoonce­ntrale staan er niet meer en ook het goederensp­oor is verdwenen.
FOTO LUC DAELEMANS Vandaag ziet de buurt er heel anders uit dan vroeger. Het stationsge­bouw en het seinhuis met telefoonce­ntrale staan er niet meer en ook het goederensp­oor is verdwenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium