Het Belang van Limburg

“Ik wil Roberto Martinez laten zien dat ik er ook nog ben”

Mats Rits kon de ontgoochel­ing over zijn niet-oproeping bij de Rode Duivels snel achter zich laten. de laatste rechte lijn naar de play-offs tackelt de Club-middenveld­er vijf prangende dilemma’s.

- Bart Lagae

1 1 maand vakantie of 1 maand bankzitten bij de Duivels?

“Makkelijke keuze: één maand op de bank bij de Rode Duivels. Natuurlijk zou ik het liefst spelen, maar alleen al deel uitmaken van de nationale ploeg en de ervaring van een toernooi meemaken, zou een kinderdroo­m zijn.” “Toen ik kind was, plaatsten de Duivels zich nooit voor een groot toernooi, maar de laatste keren genoot ik er wel van om samen met vrienden naar de wedstrijde­n te kijken op een groot scherm, met een pintje in de hand en een paar duizend man om te supportere­n. Dan ben ik net zo goed een supporter als iemand anders. Dat vind ik wel plezant.”

“De voorbije interlands was ik er graag bij geweest, omdat Axel Witsel geblesseer­d was en ik meer kans had erbij te komen. Ik begrijp dat de bondscoach vasthoudt aan zijn groep. De resultaten zijn er ook, dan is dat normaal. Er zijn nu eenmaal spelers met verdienste­n voor de nationale ploeg, ook al spelen ze niet elk jaar. Nacer Chadli en Thomas Vermaelen zijn in dat geval.” “Naast de vaste kern neemt hij jongeren als Yari Verschaere­n, Charles De Ketelaere, Orel Managala of Sambi Lokonga mee. Ik begrijp dat hij de jonge garde een kans geeft. Maar ik wil wel laten zien dat ik er ook nog ben.” “Ik vind niet dat dit mijn laatste kans was. Het is nog altijd de bedoeling er ooit bij te geraken. Ik kan nog doorgroeie­n en kan inspringen als de zogezegde Gouden Generatie afzwaait. Het is zeker niet voor mij gedaan.”

2 Leander Dendoncker of Dennis Praet?

“Naar smaak kies ik Praet. Ze zijn natuurlijk niet hetzelfde type om Axel Witsel te vervangen. Dendoncker kan ook centraal achteraan spelen, Praet is meer een acht, à la Vormer. Bij de nationale ploeg moet je op de zes iemand hebben die zich in de schaduw zet van de anderen. Over Axel Witsel werd vroeger gezegd dat hij alleen maar risicoloze laterale passen gaf. Terwijl ik vond: als je de kwaliteit van Hazard, De Bruyne, Mertens en Lukaku voor je hebt staan, moet je die jongens die diepe ballen laten trappen.” “Dendoncker is een goeie vervanger van Axel Witsel, omdat hij sober is. Marouane Fellaini zou ook goed zijn. Maar dan weer om andere redenen. Fellaini heeft een ongelofeli­jke kwaliteit met zijn kopspel. Daardoor kan je hem ook in de powerplay zetten in de spits. Als Fellaini nog altijd de Fellaini van vroeger is, zou ik hem meepakken naar het EK. Hij heeft zo’n uniek profiel, dat je hem altijd kunt gebruiken.”

3 Een buitenland­s avontuur of Club Brugge voor het leven?

“Als ik tien jaar kan tekenen bij Club Brugge zou ik dat onmiddelli­jk doen. Ik ben hier gelukkig, de mensen appreciëre­n mij, ik apprecieer de mensen, ik speel elk jaar voor de titel en ik speel vaak Europees. Dat is voor mij allemaal heel belangrijk.” “Toen ik kwam, was ik een versterkin­g in de breedte, als mogelijke vervanger van Hans of Ruud. Maar bij de eerste competitie­match stond ik op de zes en ben ik daar blijven staan. Ondertusse­n probeer ik een onbetwiste titularis te zijn en belangrijk te zijn voor de ploeg.”

“Het is natuurlijk ook gevaarlijk om te zeggen dat je tien jaar wil bijtekenen. Als er morgen een club komt die mij aanspreekt en alle partijen kunnen er beter van worden, dan kun je dat overwegen. Ik heb een buitenland­se ervaring in Ajax gehad, maar die tel ik niet mee. Het was niet het juiste moment en ik was vaak geblesseer­d. Het was toen ook geen transfer met de bedoeling deel uit te maken van de A-kern.”

4 TwentyTwo Coffee of Nespresso?

“TWENTY TWO COFFEE. Zet dat maar in hoofdlette­rs. (lacht) (TwentyTwo is het koffiemerk van Simon Mignolet, nvdr.). Ik ben een koffiedrin­ker en vind die echt goed. Ik heb hem thuis ook. Nespresso is ook niet slecht, maar TwentyTwo is heel lekker en van de Simon. Waarom zou ik het niet drinken? Ik drink vier koffies per dag. Na elke maaltijd en eentje tussendoor. Als de restaurant­s open zijn, hou ik ervan om na het eten nog een extra koffie te bestellen. Ik heb nooit last om de slaap te vatten.” “Het lijkt me wel tof om een koffiebar of een cocktailba­r te hebben. Misschien is het een idee voor na mijn carrière. Bier spreekt me niet zo aan. Het eerste dat ik bestel als de cafés weer opengaan is een rum-cola. Dat mag eenvoudige rum zijn, een Bacardi of een Brugal. Geen Zacapa van zoveel jaar oud. Dat zou zonde zijn om met cola te drinken.”

5 Ruud Vormer of Hans Vanaken?

“Een combinatie van de twee is een wereldtopp­er. Hans is puur voetbaltec­hnisch de beste in België. Donderdag was er een fase op training waarbij de bal veel te ver kwam en hij pakt hem toch met links op de volley. Ruud en ik keken naar elkaar met een gezicht van: ‘bij ons lukt dat één keer op de tien’. Maar Hans heeft nu eenmaal die touch. Zoals die goal op Anderlecht vorig seizoen. Dat is geniale klasse.”

“Wat Ruud heeft, is zijn traptechni­ek. Daar kun je altijd op bouwen. Negen van zijn tien corners zijn altijd goed. En wat hij ook heeft, is zijn grinta. Ruud kan dertig seconden echt gaan doorjagen.”

“Soms wordt van Hans gezegd dat hij minder die grinta heeft, maar hij is een echte winnaar. KV Mechelen-doelman Yannick Thoelen vertelde het deze week in een podcast, X and O’s. Ik vind het mooi dat hij dat zei, want de indruk leeft soms dat dat niet zo is.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Mats Rits: “Als ik tien jaar kan tekenen bij Club Brugge zou ik dat onmiddelli­jk doen.”
FOTO SIMON MOUTON Mats Rits: “Als ik tien jaar kan tekenen bij Club Brugge zou ik dat onmiddelli­jk doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium