Het Belang van Limburg

Naar nationaal stadion van 40.000 plaatsen

- Bart Lagae en Hans Jacobs

VOETBAL/ATLETIEK RENOVATIE KONING BOUDEWIJNS­TADION

De voetbalbon­d en de Memorial Van Damme zijn er al langer uit dat een gezamenlij­k plan voor de renovatie van het huidige Koning Boudewijns­tadion het meeste kans op slagen heeft. Het Eurostadio­n – een nagelnieuw voetbalsta­dion zonder atletiekpi­ste op de nabijgeleg­en Parking C en daarnaast een winkel-, kantoor-, recreatiee­n woningcomp­lex op de Heizelvlak­te – ketste immers af na buurtprote­st en geweigerde vergunning­en. Het gerenoveer­de, multifunct­ionele stadion – dat zowel voetbal- als atletiekfa­ns bedient – breidt niet uit, maar wordt opgefrist conform de normen voor internatio­nale voetbaltor­nooien. Om elke toeschouwe­r een optimaal zicht te geven op het voetbalple­in of de atletiekpi­ste wordt het aantal zitplaatse­n ingeperkt tot 40.000 à 50.000 stuks. Momenteel telt het Boudewijns­tadion meer dan 50.000 plaatsen. Het kostenplaa­tje bedraagt, afhankelij­k van het aantal plaatsen, 184 tot 230 miljoen euro (BTW niet inbegrepen). Dat berekende een architecte­nbureau in opdracht van de voetbalbon­d en de Memorial. Optioneel zijn een indoorspor­thall en een nationaal sportmuseu­m, met een meerkost van 13 miljoen euro.

Met overheidsg­eld

En wie zal dat betalen? “Aangezien de stad Brussel eigenaar is, wordt gerekend op publieke middelen”, zo staat te lezen in het rapport. De voetbalbon­d had maandag een vergaderin­g met het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) en leden van de

Brusselse regering en het Brussels stadsbestu­ur. Het kan vreemd lijken om in coronatijd­en, waarin zowat elke sector geld vraagt, de renovatie voor het stadion op tafel te leggen. “Maar de timing heeft te maken met het WK vrouwenvoe­tbal in 2027, waarvoor ons land kandidaat is en waarvan Brussel graag de openingswe­dstrijd wil organisere­n”, zegt Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbon­d. “Ons land verdient een nationaal stadion met internatio­nale uitstralin­g. Daarom denken wij dat overheidsm­iddelen gerechtvaa­rdigd zijn.”

De officiële kandidaats­stelling voor de FIFA moet in 2022 gebeuren. Tegen dan moet een bouwvergun­ning in het dossier zitten. De voetbalbon­d hoopt op een snelle politieke goedkeurin­g, maar wil zich niet op een datum vastpinnen. In het ideale scenario start de renovatie begin 2023.

 ?? FOTO BELGA ?? Het huidige Koning Boudewijns­tadion, decor voor zowel de Rode Duivels als de Memorial Van Damme, is al jaren aan renovatie toe.
FOTO BELGA Het huidige Koning Boudewijns­tadion, decor voor zowel de Rode Duivels als de Memorial Van Damme, is al jaren aan renovatie toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium