Het Belang van Limburg

Ex-coach Brecel wil ook Julien Leclercq aan profcarriè­re helpen

Maandag starten in Sheffield de kwalificat­ies voor het WK snooker. Met drie jonge Belgen aan de opstoot, Julien Leclercq (18) bijt de spits af.

-

Julien Leclercq woont in Crisnée op een steenworp van de Limburgse grens. Snookeren doet hij al jaren in Hasselt, waar hij ook zijn coach tegen het lijf liep. Eentje met veel ervaring: Danny Moermans begeleidde een decennium geleden ook Luca Brecel richting profcarriè­re.

“Het is natuurlijk geen gemakkelij­k verhaal”, aldus Moermans. “Er zijn slechts 128 plaatsen op de proftour en meer dan duizend gegadigden. Maar Julien heeft veel talent en is erg gedreven. Eenmaal tussen de ballen kan hij dodelijk uithalen, zijn potting en breakbuild­ing zijn Juliens grote troeven. Dat toont hij ook in trainingsm­atchen tegen Luca Brecel. Het grote werkpunt blijft zijn verdedigin­g. Daarbij is ook de shotkeuze erg belangrijk, op die manier moet hij nog meer zelf de kansen afdwingen. Zeker tegen doorwinter­de profs is dat niet makkelijk en betaal je als jonge gast vaak leergeld.”

Eerst WK, dan Q School

In de eerste kwalificat­ieronde van het WK treft Leclercq maandag om 15.30 uur de 32-jarige Iraniër Sohail Vahedi. De nummer 90 van de wereld was vijf jaar geleden wereldkamp­ioen bij de amateurs en klopte onlangs nog onder meer Mark Selby en Mark Williams. “Maar dat schrikt me niet af”, zegt Leclercq, die als hoogst geplaatste Belgische amateur een wildcard kreeg voor het WK. “Ik kijk nooit naar mijn tegenstrev­er, ik speel tegen de tafel. Ik ben blij met deze kans, in dit coronatijd­perk is het al een half jaar geleden dat ik nog een officiële match speelde. Ik weet dat ik het in me heb om de proftour te halen, na het WK wil ik me via de Q School kwalificer­en. Ik ben gestopt met school en doe er alles aan om mijn droom waar te maken.”

Na Leclercq is woensdag Ben Mertens (16) aan zet, voor Luca Brecel starten de WK-kwalificat­ies pas op maandag 12 april in de derde ronde.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Julien Leclercq, thuis aan de trainingst­afel.
FOTO JEFFREY GAENS Julien Leclercq, thuis aan de trainingst­afel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium