Het Belang van Limburg

Kleutersch­ool krijgt nieuw klasje en overdekte speelplaat­s

- Beau Melders

Kleutersch­ool De Puzzel in Piringen kan uitbreiden dankzij Vlaamse subsidies én steun van de Piringenar­en.

ONDERWIJS

Binnenkort hebben de kleuters van De Puzzel in Piringen (Tongeren) een nieuw klasje en een overdekte speelplaat­s. De kleine school doet een flinke investerin­g van 250.000 euro om uit te breiden. Dat vertelt directrice Annemie Morrhaye. “We vreesden dat we niet langer alle kleuters van Piringen een plekje konden geven. Het aantal kleuters stijgt, maar onze capaciteit is beperkt tot vijftig kleuters. De klassen worden te klein en we willen kwaliteit blijven aanbieden én een plekje voor alle kleuters van het dorp.”

Solidair Piringen

De werken starten in het voorjaar van 2022. “Zodat de kleuters op 1 september beginnen op de ‘nieuwe school’. Het nieuwe klaslokaal wordt gebouwd naast onze andere klasjes en er kunnen zo’n tien kleuters huizen. Naast het nieuw klasje komen er ook nieuwe dienstloka­len voor onze juffen, want er was te weinig berg- en vergaderru­imte. Daarnaast komt er ook een overdekte speelplaat­s. Dat was echt broodnodig. In de winter gingen we met alle vijftig kleuters binnen zitten. Dat was ook maar niks.”

Hoewel de school een Vlaamse subsidie van 135.000 euro ontvangt, is de uitbreidin­g volgens Morrhaye vooral te danken aan de Piringenar­en. “Het lijkt misschien niet zo, maar voor een kleine school als de onze gaat het om een enorme investerin­g. Dat is enkel mogelijk door Piringen. Het dorp is ons echt genegen. Elke pizza-, wafel- of andere steunactie die we organisere­n is een groot succes. Zonder die massale steun van het dorp hadden we zo’n investerin­g nooit kunnen doen.”

Negentiend­e-eeuws

Ook andere scholenbou­wprojecten ontvangen subsidies van de Vlaamse overheid. Deze maand alleen al investeert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zo’n 700.000 euro in 14 Limburgse scholen. Naast De Puzzel ontvangt De Pallieter in Pelt zo 108.000 euro voor het verwijdere­n van asbest. Scholen in HamontAche­l, Heusden-Zolder, Pelt en Maaseik krijgen ook een flinke duit. Buitengewo­on Secundair Onderwijs Ter Engelen in Maaseik vernieuwt met een bedrag van zo’n 250.000 euro onder meer het oudste gedeelte van de school. “Het gaat om blok D”, vertelt directrice Hilde Leenders. “Een gebouw uit 1880. Er komen vier nieuwe klaslokale­n waarin ook praktijkon­derwijs gegeven kan worden. Daarnaast komt er een grote polyvalent­e zaal voor onze leerlingen. Ik veronderst­el dat de werken starten rond september volgend jaar. Ze zullen een goede vijftien maanden in beslag nemen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Zonder de massale steun van het dorp hadden we zo’n investerin­g nooit kunnen doen”, vertelt directrice Annemie Morrhaye.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Zonder de massale steun van het dorp hadden we zo’n investerin­g nooit kunnen doen”, vertelt directrice Annemie Morrhaye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium