Het Belang van Limburg

App leert peuters honderd woorden voor ze naar kleuterkla­s gaan

- Dirk Jacobs

De vzw Kind en Taal heeft samen met hogeschool PXL een app ontwikkeld voor peuters die hun taalgebrui­k stimuleert. Zo kunnen kinderen tussen 1 en 2,5 jaar met anderstali­ge ouders hun eerste honderd Nederlands­e woordjes leren waarmee ze naar de kleuterkla­s kunnen.

Corona maakt het voor ons allemaal moeilijker, maar zeker ook voor gezinnen waar Nederlands niet de eerste of oorspronke­lijke taal is. “Normaal gezien komen onze mensen geregeld aan huis bij gezinnen waar de Nederlands­e taal aanleren soms wat moeizamer verloopt, maar dat kan nu niet”, zegt Katrien Jansegers, algemeen directeur van Kind en Taal. “Zo krijgen die kinderen nog minder oefenkanse­n in het Nederlands, en daar willen we iets aan doen.” Hogeschool PXL werkte mee aan een oplossing. “Voor ons sluit dit naadloos aan bij onze maatschapp­elijke rol”, zegt onderzoeks­hoofd Steven Palmaers van expertisec­entrum PXL Smart ICT. “We hebben onze kennis op het vlak van appontwikk­eling ingezet voor dit initiatief. Centraal staan de gebruikers – de peuters, maar ook hun ouders. Zo zijn we tot de app Parole gekomen, waarmee de peuters hun taalkennis ook thuis kunnen bijspijker­en.”

Fijn hulpmiddel

Vzw Kind en Taal biedt heel wat ontwikkeli­ngs- en taalstimul­eringsprog­ramma’s aan in Limburg. “Daarnaast zijn er de pedagogisc­he taaltraine­rs, die met verschille­nde programma’s vooral werken aan woordensch­atuitbreid­ing”, zegt Katrien Jansegers. “Omdat ze dat nu niet zelf bij de kinderen aan huis kunnen doen, hebben we deze app ontwikkeld. De ouders kunnen hun kinderen ermee helpen om hun honderd eerste Nederlands­e woordjes te leren. Die honderd woorden sluiten aan bij de woordenlij­sten die gehanteerd worden in het Nederlands­talige onderwijs. In de app wordt elk woord gecombinee­rd met een prent en met de juiste uitspraak in het Nederlands dat we in Vlaanderen kennen. In deze digitale wereld is dit een fijn hulpmiddel voor ouder en kind om een rugzakje met Nederlands­e woordjes te oefenen voor de peuters hun eerste stappen zetten naar de kleuterkla­s.” Soroptimis­t Genk zorgde financieel mee voor de ontwikkeli­ng van Parole. De app is voor iedereen toegankeli­jk via de appstores en is gratis te downloaden.

“In de app wordt elk woord gecombinee­rd met een prent en met de juiste uitspraak in het Nederlands”

Katrien Jansegers

Kind en Taal

 ?? FOTO KIND EN TAAL ?? Met de app Parole kunnen peuters hun taalkennis ook thuis bijspijker­en.
FOTO KIND EN TAAL Met de app Parole kunnen peuters hun taalkennis ook thuis bijspijker­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium