Het Belang van Limburg

Truiense Klara-presentato­r Bart Stouten gaat met pensioen

- Jo Smeets

De Truiense Klara-presentato­r Bart Stouten (65) gaat in het najaar met pensioen, maar laat eerst nog zijn nieuwe radioreeks ‘De Passies van Bach’ los op de luisteraar.

Geen betere dag dan Goede Vrijdag om een driedelige reeks over de muziek van de Duitse componist Johann Sebastian Bach te lanceren. Dat vond ook Bart Stouten, die straks een VRT-carrière van meer dan dertig jaar afsluit. Zeg ‘Bach’ en Stouten is meteen vertrokken voor een passionele lofzang over zijn grote held. Maar we beginnen met zijn roots. “Ik ben een Limburger in hart en nieren”, zegt hij. “Ik ben geboren in Sint-Truiden, daarna woonde ik lang in Borgloon. Op mijn vijftiende kwamen mijn ouders en mijn tweelingzu­s om bij een verkeerson­geval, ik belandde in het ziekenhuis. Ik heb toen nog even in Zoutleeuw gewoond en daarna ben ik definitief naar Antwerpen getrokken. Dat ongeval was een aardbeving in mijn leven. Het is een gebeurteni­s waar ik niet graag aan terugdenk, dus laten we het maar gauw over iets anders hebben.”

Over Bach, bijvoorbee­ld. We kunnen wel zeggen dat de componist altijd belangrijk is geweest in jouw leven: je hebt er een boek over geschreven en nu is er deze reeks.

“Drie aflevering­en, goed voor twaalf uur radio. Ik zal de Mattheuspa­ssie en de Johannespa­ssie behandelen. Zijdelings komen ook de Lucaspassi­e en Marcuspass­ie aan bod. Van die eerste is niet zeker geweten of het wel een werk van Bach is en die laatste is helemaal verloren gegaan. Ik ga op zoek naar de vroegste roots van deze werken. Die vind je terug in de Gregoriaan­se gezangen, de volksspele­n van Oberammerg­au en bij componist Heinrich Schütz, de voorloper van Bach. Er is enorm veel te vertellen.”

Bach werd jou naar verluidt meegegeven met de paplepel.

“Inderdaad. Toen ik baby was, speelde mijn moeder platen van Bach voor mij. Op mijn vijfde kreeg ik pianolesse­n van mevrouw Da Silva, een Braziliaan­se dame die in Borgloon woonde. Toen al voelde ik de onmiddelli­jke behoefte om Bach te spelen, dus daar ben ik mee begonnen. En mijn liefde voor de componist is sindsdien ongehavend. Sterker nog: ik ontdek dagelijks nieuwe details in zijn werk. Mijn ouders noemden de Mattheuspa­ssie het grootste muzikale kunstwerk aller tijden, en dat is het ook.”

In het najaar ga je met pensioen na een carrière van dertig jaar bij de VRT. Kijk je daar naar uit?

“Niet echt, al vind ik wel dat alles een einde moet hebben. Bovendien is het nu aan de jongere generatie om de fakkel over te nemen. We hebben bij Klara grote jonge talenten in huis zoals Sander De Keere, Johannes Wirix-Speetjens en Clara De Decker. Laat hen het nu maar doen, ik heb mijn tijd gehad. Wat niet betekent dat ik ga stilzitten, want ik kan me nu volledig toeleggen op het schrijven van boeken. Mijn boek over de schrijvers Marcel Proust en Samuel Beckett is net uitgekomen. Daarmee ken je meteen de drie grote passies in mijn leven: Bach, Proust en Beckett. Ik ben een bezig bijtje: mijn verhaal bij Klara mag dan wel ten einde lopen, er ligt voor mij nog veel werk op de plank.”

En als er nog wat tijd overblijft, moet je misschien eens je oude heimat bezoeken.

“Limburg zit voor altijd diep in mijn hart, dus dat ga ik zeker proberen. Misschien moet ik er maar meteen werk van maken, want dit is hét seizoen van Limburg. Wandelen tussen de kersenbloe­sems, heerlijk.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Bart Stouten: “Mijn verhaal als Klara-presentato­r mag dan ten einde lopen, er ligt voor mij nog veel werk op de plank.”
→ ‘De Passies van Bach’, Klara, op vrijdagen 2, 9 en 16 april van 14 tot 18 uur → ‘Bart Stouten over Proust & Beckett’ (uitgeverij Vrijdag, 20,99 euro) is nu verkrijgba­ar in de boekhandel
FOTO WALTER SAENEN Bart Stouten: “Mijn verhaal als Klara-presentato­r mag dan ten einde lopen, er ligt voor mij nog veel werk op de plank.” → ‘De Passies van Bach’, Klara, op vrijdagen 2, 9 en 16 april van 14 tot 18 uur → ‘Bart Stouten over Proust & Beckett’ (uitgeverij Vrijdag, 20,99 euro) is nu verkrijgba­ar in de boekhandel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium