Het Belang van Limburg

Meerdegats­traat vraagt met fluohesjes om actie

De Meerdegats­traat in Alken kleurt sinds deze week fluogeel. Bijna alle bewoners hebben een geel hesje op een paal voor hun deur gehangen. In plaats van met zwarte vlaggen willen ze met die hesjes meer verkeersve­iligheid vragen.

- Toon Royackers en Rudi De Cock

Buurtbewoo­nster Cindy Ballet woont in één van de gevaarlijk­e bochten van de straat. “Onze brievenbus is al vier keer omver gemaaid”, toont ze. “Telkens kwam er een slippende auto door onze voortuin gereden. We zijn een lokale verbinding­sweg tussen Alken en Wellen met veel zwaar verkeer. Ik heb nu zelf een teller gehangen en we komen op zo een 200 tot 300 vrachtwage­ns per dag. Als die elkaar moeten kruisen, is de straat met haar vijf meter gewoon te smal, en moeten ze wel even over het fietspad rijden. Ik zeg tegen mijn dochters altijd nadrukkeli­jk dat ze goed rechts op het fietspad moeten blijven. Anders is het veel te gevaarlijk.”

Stappenpla­n

Buurtbewon­ers Wilfried Houben en Veerle Moretti behoren eveneens tot de initiatief­nemers. “We hebben de 130 gezinnen in onze straat allemaal aangeschre­ven om naar hun standpunt te vragen. Onvoorstel­baar hoeveel reacties we daar al op gekregen hebben. Veel mensen hebben ons zelfs nog foto’s bezorgd van de ongevallen van de voorbije jaren. Het zijn er nog veel meer dan we zelf dachten. Met het hele dossier zijn we naar het gemeentebe­stuur getrokken.” Bewoonster Nicole Vranken benadrukt dat het buurtcomit­é bewust met een constructi­eve houding en concrete voorstelle­n naar de gemeente is gestapt. “We willen onze straat terug, met meer aandacht voor fietsers en wandelaars. Want de problemen zijn er natuurlijk wel: hier wordt écht te hard gereden. Jammer genoeg leidt buurgemeen­te Wellen zwaar verkeer nog altijd om via Alken. Die vrachtwage­ns kunnen door de tonnagebep­erkingen niet anders dan via onze straat rijden en omdat ze elkaar niet kunnen kruisen, rijden ze op het fietspad. Maar Alken heeft nu wel een stappenpla­n uitgewerkt om de situatie te verbeteren. We hebben de gele hesjes uitgehange­n om aan te geven dat we achter dat stappenpla­n staan, en dat het belangrijk is dat het volledig wordt uitgevoerd.”

1 mei

De gemeente heeft al verkeersbo­rden geplaatst om de zone 50 aan te duiden. “De Meerdegats­traat is een straat die inderdaad op het vrachtrout­enetwerk ligt”, legt schepen Frank Vroonen (Groen) uit. “Door de snelheid te vermindere­n van 70 naar 50, willen we voorkomen dat vrachtwage­ns het fietspad nog afsnijden.” De borden zijn voorlopig nog afgeplakt, maar op 1 mei gaat de nieuwe snelheidsb­eperking wel in. Burgemeest­er Mark Penxten (N-VA) laat weten dat het hele stappenpla­n met de buurt besproken is. “We gaan overleg plegen hoe we het zwaar verkeer eventueel beter kunnen organisere­n. Verder gaan we eventuele snelheidsr­emmers zoals wegversmal­lingen onderzoeke­n.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Bijna alle inwoners hebben een geel hesje voor hun deur hangen.
FOTO TOON ROYACKERS Bijna alle inwoners hebben een geel hesje voor hun deur hangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium