Het Belang van Limburg

“Geannuleer­de reis herboeken aan zelfde prijs kan niet”

- Thomas Jansen

REIZEN HASSELT “Mensen met een coronavouc­her zullen hun geannuleer­de reis opnieuw kunnen boeken tegen dezelfde prijs, terwijl anderen meer zullen betalen.” Dat zei staatssecr­etaris voor Consumente­nbeschermi­ng Eva De Bleeker (Open Vld) donderdag. Maar volgens de reisorgani­satoren klopt daar niets van.

Wie tussen begin maart en 20 juni vorig jaar een pakketreis in het water zag vallen, kreeg het betaalde bedrag terug in de vorm van een coronavouc­her. Zo werd vermeden dat reisbureau­s iedereen tegelijk zouden moeten terugbetal­en. De voucher moest “minstens één jaar” geldig blijven om een nieuwe reis te boeken. Na dat jaar kan de reiziger alsnog z’n geld terugvrage­n. De reisorgani­satoren hebben vervolgens zes maanden de tijd om dat ook effectief te doen.

Het Ministerie­el Besluit bleef echter vaag over de maximale geldigheid­sduur van de vouchers. Onder andere TUI bepaalde wel een vervaldatu­m, maar het was nooit helemaal duidelijk of dat ook mocht. Staatssecr­etaris Eva De Bleecker verduideli­jkte donderdag dat de vouchers onbeperkt geldig blijven. Volgens haar is dat goed nieuws voor de reisorgani­satoren: als meer mensen omboeken, moeten ze minder mensen terugbetal­en.

Ook de consument vaart er wel bij volgens De Bleeker. “Die kan nu op een later moment de keuze maken tussen omboeken of zijn geld terugvrage­n”, klinkt het. “Consumente­n

zullen hun geannuleer­de reis opnieuw kunnen boeken tegen dezelfde prijs terwijl andere reizigers waarschijn­lijk zullen moeten aankijken tegen duurdere reizen.”

Veel factoren

Vooral dat laatste doet vele wenkbrauwe­n fronsen. Dat zou immers betekenen dat iemand die in april 2020 een weekje all-invakantie op Kreta aan 800 euro per persoon in rook zag opgaan, diezelfde reis nog kan boeken aan een identieke prijs. “Deze uitspraak verbaast ons”, zegt Koen Van den Bosch,

CEO van de Vereniging van Vlaamse Reisbureau­s. “Ik weet niet waarop de staatssecr­etaris zich baseert, want in het Ministerie­el Besluit staat dat niet. De prijs van een pakketreis wordt door zoveel factoren bepaald: het aanbod, de brandstofp­rijs, de taksen… Dat heeft de reissector niet in de hand. Bovendien kan het zijn dat de luchtvaart­maatschapp­ij of het hotel waar de klant geboekt heeft, intussen niet meer bestaat. Dezelfde reis kan dus zowel duurder als goedkoper zijn, dat zal van bestemming tot bestemming verschille­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium