Het Belang van Limburg

Het tapijt

-

zonder de belevenis te willen managen, en het bos te laten vertellen wat het wil, niet wat ik wil horen.

* * *

Omdat Nessie zo’n levendig en vrolijk beestje is, kan je er niets van merken, maar in haar eerste levensjaar heeft ze er al heel wat medische ingrepen en behandelin­gen opzitten. Iets genetisch, of gewoon pech, wie weet? Niet wat je van je puppy verwacht.

Deze week moest ze de zoveelste pijnlijke nabehandel­ing van een operatie ondergaan. Mijn hart doet zeer wanneer ik eraan denk. Nessie is gelukkig een sterk beestje, en na elke ingreep herstelt ze snel. Volgens de dierenarts komt het allemaal goed.

Wanneer Nessie enkele uren voor een behandelin­g wegmoet, laat ze altijd een opvallend grote leegte achter. Kachina, onze andere hond, kijkt me dan met vragende ogen aan, en vlijt zich naast me neer omdat ze het gezelschap van Nessie ook mist.

We blijven dankbaar dat de kleine hond met het grote hart de weg naar ons gezin heeft gevonden.

* * *

Ik hoor hoe een vink in de tuin zijn refrein eindeloos herhaalt. Uit de keuken komt het geluid van borden die gestapeld worden en geklater van messen en vorken. Het geroezemoe­s van het ochtendver­keer ligt als een hoorbaar laagje mist ver in de achtergron­d.

Ik zit op de sofa met een kussen in de rug en de benen gekruist, en denk aan Nessie die nu bij de dierenarts is. Ik word de spanning in m’n armen gewaar, en voel hoe m’n broek rond de knieën knelt. Nadat ik mijn zithouding wat heb aangepast, hoor ik opnieuw de vink zijn mantra’s scanderen. In de keuken is het heel stil geworden. Kachina

slaapt op het tapijt; haar borstkas deint op en neer op het ritme van haar ademhaling. Terwijl ik mijn eigen adem gewaar word, verlaat de spanning onverwacht­s m’n armen. In dit ogenblik passen de puzzelstuk­jes van een leven in elkaar. Naar hier kan ik altijd terugkeren. Zonder verwachtin­gen valt wachten lichter.

* * *

Ik land neer in m’n adem. Op een of andere manier heb ik mijn leven teruggevon­den.

T’ao Ch’ien (365-427); ‘The Selected Poems’ (1993); (vert. David Hinton), p. 53

* * *

Nu het tapijt is uitgerold en het opnieuw het daglicht mag zien, lijkt het alsof het van een reis is teruggekee­rd. Misschien hebben de geometrisc­he tapijtteke­ningen daarover iets te vertellen? Jammer dat ik geweven taal niet machtig ben.

Mogelijk is elke tekening een tijdsmomen­t van een multidimen­sionale almanak? Of misschien bevat het vloerkleed een soort handleidin­g, een instructie­boekje om ermee door het raam te kunnen wegvliegen? Een vliegend tapijt met zitplaatse­n voor mens en hond, en uitzicht op de aarde en op de sterren.

Te hoge verwachtin­gen alweer?

Gelukkig Paasfeest en tot ziens,

Uw trouwe dienaar, FB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium