Het Belang van Limburg

Hamilton, Rosberg, Button en Loeb naar de woestijn

- Marc Cornelisse­n

EXTREME E AUTOSPORT Dit weekend maakt de wereld kennis met “de toekomst van de autosport”, zoals de elektrisch­e Extreme E zich graag noemt. Het moet het meest politiek correcte kampioensc­hap ter wereld worden met aandacht voor klimaatver­andering en gendergeli­jkheid. Maar wel een debuutrace in... Saoedi-Arabië.

De Extreme E kaart de klimaatver­andering aan via vijf races in vijf verschille­nde omgevingen: de woestijn (dit weekend in het Saoedische

AlUla), de oceaan (het Lac Rose nabij Dakar), het poolgebied (Groenland), het Amazonewou­d (Brazilië) en een gletsjer (in het Argentijns­e Ushuaia). Verder is er aandacht voor gendergeli­jkheid: de negen teams bestaan uit een man en een vrouw. Ze rijden eerst elk een kwalificat­ierondje en werken dan samen een halve finale en een finale af. Die races bestaan uit twee rondjes van 18 kilometer, waarbij man en vrouw (rijder en navigator) halfweg gewisseld worden.

Alle teams rijden met de identieke Odyssey 21, een elektrisch­e SUV met 550pk voor 1.650kg. Een cruciale rol is weggelegd voor de RMS St Helena, een schip dat omgebouwd is tot laboratori­um. Het transporte­ert de wagens, maar voert onderweg ook wetenschap­pelijk onderzoek uit. De drijvende paddock vaart op zwavelarme marinedies­el. Op de flank van het schip staat ‘Not electric… yet!’: in de toekomst moet het elektrisch worden.

Het hele concept is bedacht door de Alejandro Ajag, ook de geestelijk­e vader van de elektrisch­e Formule E. Hij kreeg grote namen uit de reguliere autosport overtuigd als piloot en/of teambaas. X44 is het team van Lewis Hamilton met als rijder Sébastien Loeb. Nico Rosberg is de teambaas van rallycross­kampioen Johan Kristoffer­sson en de Australisc­he Molly Taylor. Jenson Button deelt zelf het stuur van zijn JBXE-wagen met Mikaela Ahlin-Kottulinsk­y, een ex van Max Verstappen en een kleindocht­er van een gewezen Dakarwinna­ar. Andere vertrouwde namen zijn Carlos Sainz Sr., Mattias Ekstrom, Claudia Hürtgen, Timmy Hansen (voor Andretti United).

 ?? FOTO ISOPIX ?? Sébastien Loeb aan het stuur van de wagen van X44, het team van Lewis Hamilton.
FOTO ISOPIX Sébastien Loeb aan het stuur van de wagen van X44, het team van Lewis Hamilton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium