Het Belang van Limburg

“Teksten Bijbel en Koran zijn niet onschuldig”

- Joos Meesters

“Wanneer ze met oude religieuze teksten in aanraking komen, hebben ongelovige­n de neiging die letterlijk te lezen en is hun conclusie: gelovigen zijn achterlijk” Jos van Remundt Docent religiewet­enschappen

Christenen vieren met Pasen de verrijzeni­s van Christus, volgens moslims is Jezus nooit aan het kruis gestorven en voor de Joden moet de Messias nog komen. In zijn boek ‘De achterkant van verhalen’ legt de Nederlands­e docent religiewet­enschappen Jos van Remundt de verschille­nde godsdienst­en in de weegschaal.

Jos van Remundt werkt als docent en schoolbege­leider voor Stichting Echelon, een onafhankel­ijke organisati­e die onderwijsp­rojecten en leermiddel­en voor levensbesc­houwing, communicat­ie en identiteit­sontwikkel­ing aanbiedt. In zijn boek De achterkant van

verhalen legt hij de wortels bloot van christendo­m, Jodendom en islam. Hij vergelijkt de religieuze teksten waarop ze gebouwd zijn om zo niet alleen de overeenkom­sten, maar ook de verschille­n tussen de godsdienst­en te ontrafelen.

Waarom wilde u dit boek schrijven?

Jos van Remundt: “Uit noodzaak, want er zijn geen toegankeli­jke boeken die over deze moeilijke onderwerpe­n schrijven. Terwijl ze wel nog vaak voor narigheid zorgen. Ik heb zelf meegemaakt dat een moslimleer­ling geen les meer wilde van zijn juf vanwege haar V-hals. Want dat is onrein volgens de islam. De schoolleid­ing vroeg de juf om in haar kledingkeu­ze rekening te houden met de gevoelighe­den van de leerlingen. Dat weigerde ze en dus nam ze ontslag. Maar het is niet alleen de interpreta­tie van de islam die problemen geeft. De katholieke kerk vindt bijvoorbee­ld homoseksua­liteit ‘in strijd met de natuurwet’ en noemt homoseksue­le handelinge­n zondig.”

Dat is toch niet nieuw?

“Neen, maar sinds het begin van deze eeuw is er een opleving van fundamenta­lisme. De traditione­le liberale godsdienst­ige en sociale middengroe­pen verliezen terrein en groepen met duidelijke fundamenta­listische, nationalis­tische en extreme uitgangspu­nten worden zichtbaard­er in het publieke leven.”

Tot welke terreur dat in de islam geleid heeft, weten we allemaal. Maar geldt dat ook voor het christendo­m?

“Door het in snel tempo verdwijnen van de christelij­ke middengroe­pen gaan ook de liberale en vrijzinnig­e interpreta­ties en traditie verloren. Denk maar aan het unieke geluid van de Antwerpse bisschop Bonny over de inzegening van homoseksue­le relaties (Bonny zei dat hij plaatsverv­angende schaamte voelde nadat de Congregati­e voor de Geloofslee­r had gezegd dat homokoppel­s niet gezegend mogen worden, nvdr.). Zo krijgt ook de christelij­ke godsdienst een steeds orthodoxer en fundamenta­listischer profiel in het openbare leven.”

Met welke gevolgen?

“Mensen die vrij en open hun levensbesc­houwing willen beleven of hun mening willen uiten, worden door fundamenta­listen in diskrediet gebracht. Het schept een klimaat waarin de mensenrech­ten, rechten van vrouwen, minderhede­n en andersdenk­enden geschonden worden. Daarnaast stellen fundamenta­listische opvattinge­n ook de wetenschap­pen in een kwaad daglicht. Vaak krijgen docenten discussies met moslimleer­lingen die de evolutieth­eorie een westerse dwaling noemen. Volgens hen stonden alle westerse uitvinding­en en ontdekking­en al gewoon in de Koran of waren ze lang geleden al door de profeet Mohammed aangekondi­gd. Maar evenzeer zie je dat enkele orthodoxe protestant­e kerken in Nederland, zoals de Sionkerk op Urk, zich niet aan de coronarege­ls houden. Want zij zeggen dat de wet van God boven de Nederlands­e wet staat.”

U haalt in uw boek de Amerikaans­e theoloog Robert Morey aan. Volgens hem is de opvatting dat er geen wezenlijke verschille­n zijn tussen de wereldgods­diensten een belediging van het unieke karakter van die godsdienst­en. Waarin onderschei­den ze zich van elkaar?

“Een Jood voelt zich verbonden met God en daarmee ook met de ander. Men kan God niet liefhebben zonder de mens lief te hebben. De Thora, de eerste vijf boeken van het Oude Testament, vormen de basis van het Jodendom. Voor een christen is het allerbelan­grijkste dat hij God liefheeft. Dat doet hij enerzijds door zijn geloof in Jezus Christus, anderzijds door Jezus na te volgen. Het geloof alleen is niet voldoende, het moet ook handen en voeten krijgen in de praktijk van het leven. Het Arabische woord ‘islam’ tot slot betekent overgave of onderwerpi­ng. Het wijst op het fundamente­le principe dat een moslim zich overgeeft aan Allahs wil en wetten. De Koran is zijn leidraad en Mohammed zijn profeet.”

Toch zijn er ook heel wat schijnbare overeenkom­sten tussen Bijbel en Koran. Hoe komt dat?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium