Het Belang van Limburg

Zware boetes voor wie slachtoffe­rs ongeval filmt

- Timmie van Diepen

PRIVACY

BRUSSEL

Sinds de brede introducti­e van de smartphone, nu goed een decennium geleden, heeft haast iedereen een camera op zak. Dat leidt ertoe dat bij ongevallen of incidenten veel omstanders in een eerste reflex naar hun gsm grijpen, om alles vast te leggen. “Het is sterker dan de mensen zelf, maar ze staan er niet bij stil welke gevolgen dat kan hebben voor slachtoffe­rs of hun naasten”, zegt Kris Verduyckt, Kamerlid voor Vooruit. “Foto’s of filmpjes van slachtoffe­rs maken biedt geen enkele meerwaarde, integendee­l, het kan net emotionele schade veroorzake­n bij de betrokkene­n.”

“Lijkenpikk­ers”

Verduyckt was vorige zomer zelf getuige van het zware ongeval met de Dodge Ram, die frontaal inreed op dertien wachtende auto’s aan een kruispunt op de NoordZuidv­erbinding in Houthalen. Meteen na het ongeval, terwijl de slachtoffe­rs nog gekneld zaten, liepen omstanders tussen de wrakken door en filmden het tafereel.

Een aanwezige agent van de politiezon­e Carma postte op Facebook een aanklacht tegen wat hij “lijkenpikk­ers” noemde, die bovendien het werk van de hulpdienst­en bemoeilijk­ten. “Bedankt ook dat u ongegeneer­d tussen de wrakken liep met uw smartphone­s in de hand terwijl er nog mensen kermend van de pijn gekneld zaten in hun voertuig. Bedankt ook aan de vrouw die ongegeneer­d filmde in een gekanteld voertuig op zoek naar beelden die nog net iets spectacula­irder waren dan de rest”, zo schreef de agent.

Herkenbaar

Kris Verduyckt praatte na het ongeval met politie en gerecht en kwam tot de conclusie dat het niet om een alleenstaa­nd geval gaat. “Alleen is er vandaag geen specifieke wetgeving om dit verwerpeli­jk gedrag te bestraffen. De privacywet­geving volstaat hier niet voor. Het is dus dringend tijd dat er duidelijke regelgevin­g komt.” Met een nieuw wetsvoorst­el wil Verduyckt het filmen en fotografer­en van slachtoffe­rs expliciet strafbaar stellen. Niet alleen bij ongevallen, maar bijvoorbee­ld ook bij feiten van geweld. “Wie toch beelden maakt of verspreidt van een herkenbaar slachtoffe­r riskeert een geldboete tot 15.000 euro of een gevangenis­straf tot twee jaar. Met herkenbaar bedoelen we niet alleen dat het gezicht zichtbaar zou zijn, maar bijvoorbee­ld ook de kleding waaraan iemand te herkennen is. Voor politie, justitie en journalist­en voorzien we een uitzonderi­ng op deze regels.”

Volgens Verduyckt gaat het om strenge straffen. “Het is duidelijk dat de maatschapp­ij de sociale normen rond het gebruik van de smartphone nog niet helemaal heeft gevormd, maar dit is er echt over. We moeten een lijn trekken.” Hij verwijst naar gelijkaard­ige wetgeving in Duitsland, waar op het filmen en fotografer­en van slachtoffe­rs eveneens een celstraf tot twee jaar staat. Ook in Nederland werd er al een gelijklope­nd wetsvoorst­el ingediend. Verduyckt wil zo snel mogelijk hoorzittin­gen organisere­n in de Kamercommi­ssie Mobiliteit.

Twee keer nadenken

Het verkeersve­iligheidsi­nstituut VIAS staat achter de nieuwe wetgeving. “Wij vinden dit een logisch voorstel”, zegt woordvoerd­er Stef Willems. “Dit soort dingen film of fotografee­r je niet, dat doe je gewoonweg niet.” Willems wijst erop dat er vandaag wel al regels bestaan voor bestuurder­s die al rijdend een ongeval filmen en daardoor soms kijkfiles veroorzake­n. “Op een gsm in de hand houden achter het stuur staat een boete van 116 euro. Veel hogere boetes voor het filmen of fotografer­en van slachtoffe­rs zullen mensen misschien twee keer doen nadenken.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het zware ongeval vorige zomer in Houthalen vormde mee de aanleiding voor het wetsvoorst­el. Verschille­nde omstanders filmden toen het ongeval terwijl de slachtoffe­rs nog gekneld zaten.
FOTO TOM PALMAERS Het zware ongeval vorige zomer in Houthalen vormde mee de aanleiding voor het wetsvoorst­el. Verschille­nde omstanders filmden toen het ongeval terwijl de slachtoffe­rs nog gekneld zaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium