Het Belang van Limburg

Scholen vrezen jaar opnieuw te moeten eindigen met afstandson­derwijs

- Liliana Casagrande

ONDERWIJS BRUSSEL De eerste twee weken na de paasvakant­ie mogen de leerlingen vanaf het derde jaar secundair nog altijd maar halftijds naar school. Dat afstandson­derwijs begint intussen te wegen op de resultaten, zo stellen ze in enkele scholen vast.

De eerste twee weken van het derde trimester zullen er in het leerplicht­onderwijs uitzien als die van het tweede trimester. Iedereen mag voltijds naar school behalve vanaf het derde jaar secundair. Deze leerlingen moeten contactond­erwijs blijven afwisselen met de helft afstandson­derwijs. Dat is toch het voorstel van het Vlaamse onderwijsv­eld dat morgen nog bekrachtig­d moet worden door het Overlegcom­ité.

Leerachter­stand

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, hoopt dat na 1 mei iedereen weer voltijds naar school mag. “Het is belangrijk dat het derde trimester zo normaal mogelijk verloopt, omdat dit ook gevolgen heeft voor volgend jaar. Bij het afsluiten van vorig schooljaar was er te weinig informatie om alle leerlingen gepast advies te geven over hun verdere studies”, zegt Boeve. Dat moet dit jaar beter. Het probleem is niet de lestijd: er zijn weinig schooluits­tappen waardoor de leerlingen meer lestijd hebben dan ooit. “Maar uit eigen onderzoek blijkt dat de leermotiva­tie in het secundair onderwijs slinkt. Het gebrek aan perspectie­f weegt op de leerlingen.”

“Persoonlij­k hoop ik ook dat we leerlingen van de tweede en derde graad na 1 mei voltijds terugzien”, zegt Christel Schepers, directeur van het Atlas College in Genk. “Dan kunnen we nog een aantal zaken aftoetsen. We hebben de

Christel Schepers Directeur Atlas College in Genk examenresu­ltaten van vlak voor de kerstvakan­tie van 2020 vergeleken met 2018 en 2019. Daaruit blijkt dat er in het tweede, het derde en het vierde jaar achterstan­d is. Soms gaat het ook over de vorm en niet alleen over leerinhoud. Leerlingen in het tweede jaar vergeten bijvoorbee­ld om een pagina van een examen om te draaien. Of ze antwoorden niet in volledige zinnen. Vorig jaar hebben ze zowel met Pasen als in juni geen examen gehad, dat merk je. We gaan de resultaten van de paasexamen­s nu ook vergelijke­n met de vorige jaren.”

De vrije week die aan de paasvakant­ie voorafging, was volgens Christel Schepers een domme maatregel. “Die week hadden we kunnen gebruiken. We mochten dan wel afstandson­derwijs aanbieden, maar leerlingen waren niet verplicht om de lessen te volgen. Tja. We zitten nu al een jaar in de coronacris­is. In het begin dacht ik nog dat we die achterstan­d vanzelf zouden inhalen, maar dat is niet zo. Dat jaar heeft er echt wel ingehakt.”

Ook voor Tom Verheyen, directeur van het Inspirocol­lege in Houthalen-Helchteren, is het belangrijk dat er ook voor de tweede en derde graad weer voltijds contactond­erwijs komt. “Via afstandson­derwijs is het toch moeilijker om hen bij de les te houden. Vorig jaar zijn we toleranter geweest bij de examens, maar daar is wel een grens aan. Dirk Van Damme, onderwijse­xpert van de OESO, zegt dat je best prioriteit­en kan leggen. Daarom focussen we in het eerste, het derde en het vijfde op een aantal elementen die we dan later in het tweede, het vierde en het zesde verdiepen. Want het is een utopie dat je via afstandson­derwijs alles kan doen. Contactond­erwijs blijft de meeste kwalitatie­ve vorm van onderwijs.”

Mentaal welzijn

Gert Koninckx, directeur van het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder, ziet dan weer geen verschil met de precoronat­ijden. “We hebben de resultaten van het eerste trimester vergeleken met die van de vorige schooljare­n en we merken nauwelijks verschil”, zegt Koninckx. “Voor corona had ook al elke leerling een laptop en we hadden ook al eerder ingezet op ICT-vaardighed­en. De leerlingen zijn ook verplicht om naar de onlineles te komen. Ook het afstandson­derwijs start om 8.25 uur en stopt om 15.45 uur zoals het contactond­erwijs. Maar voor het mentaal welzijn van de leerlingen zou het dan weer wel beter zijn om voltijds naar school te komen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Leerlingen vanaf het derde jaar secundair moeten ook na de paasvakant­ie contactond­erwijs blijven afwisselen met de helft afstandson­derwijs.
FOTO REUTERS Leerlingen vanaf het derde jaar secundair moeten ook na de paasvakant­ie contactond­erwijs blijven afwisselen met de helft afstandson­derwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium