Het Belang van Limburg

Drie weken wachten na elke versoepeli­ng

-

Morgenocht­end gaan de verschille­nde regeringen van ons land opnieuw in conclaaf om zich te buigen over de coronacurv­es en de bijhorende maatregele­n. Het zal niemand verbazen dat het Overlegcom­ité nog niet de grote versoepeli­ngen aankondigt. Nog niet voor meteen, tenminste. Want er komt wel een advies op tafel van de expertengr­oep GEMS, dat is gefinetune­d door coronacomm­issaris Pedro Facon.

Het exitplan dat de experten voorstelle­n, ligt in dezelfde lijn als het schema dat het Overlegcom­ité begin maart als dé weg uit de crisis naar voren schoof. Toen was er sprake van een ‘buitenplan’ dat op 1 april in werking zou treden. Vanaf dan zouden kleinschal­ige evenemente­n terug kunnen plaatsvind­en, net als sportactiv­iteiten in een grotere groep. Op 1 mei zou vervolgens het ‘binnenplan’ dan geactiveer­d worden, met verschille­nde versoepeli­ngen voor binnenskam­ers, met als kroonjuwee­l een volledige heropening van de horeca.

Maar de derde coronagolf overspoeld­e de ziekenhuiz­en én de politieke plannen om te versoepeli­ngen. Op dit moment ziet die situatie er nog niet heel veel beter uit. Het aantal besmetting­en daalt wel, maar er wordt ook minder getest in de paasvakant­ie. Ook de ziekenhuis­opnames dalen, maar de bezetting op intensieve zorgen schommelt nog steeds rond de 900.

Laatste opstoot

Toch denken we nu al terug aan versoepeli­ngen. De vaccinatie­campagne vordert goed, wat de politiek en experten doet geloven dat we aan de laatste corona-opstoot toe zijn. Tegelijk komt vanuit Franstalig België de noodkreet om het mentale welzijn op te krikken. Drie vooraansta­ande Waalse experten, waaronder epidemiolo­og Marius Gilbert, pleitten gisteren in de Waalse pers om de coronamaat­regelen radicaal om te gooien. Een oproep die door heel veel partijen – aan beide kanten van de taalgrens – ondersteun­d wordt.

Daarom wil de coronacomm­issaris, en in zijn kielzog het hele Overlegcom­ité, toch al een nieuwe poging wagen om de bevolking een exitplan voor te schotelen. De eerste versoepeli­ng komt nu maandag al, wanneer de scholen terug opengaan. Halftijds afstandson­derwijs blijft wel behouden voor de tweede en derde graad van het middelbaar, zoals de experten ook voorstelde­n. Daarnaast gaat ook het reisverbod op de schop. Een andere optie is er niet, want Europa laat steeds nadrukkeli­jker haar ongenoegen blijken over die regel. In het advies aan het Overlegcom­ité wordt geopperd om drie weken tussen versoepeli­ngsmomente­n in te lassen, “om goed te kunnen inschatten wat de impact van die versoepeli­ngen is.” Dat maakt dat het volgende pakket volgens de experten pas aangewend kan worden midden mei. Dan zou het buitenplan in werking kunnen treden. De experten laten zelfs de opening om dan de terrassen van de horeca te heropenen: een optie die verschille­nde politici ook effectief willen lichten.

Drie weken later zou het merendeel van de 65-plussers en de risicopati­ënten gevaccinee­rd moeten zijn, wat ons in een gunstige positie moet plaatsen om verder te versoepele­n. Het ‘binnenplan’ moet ons terug laten kennismake­n met het oude normaal, waarbij bijvoorbee­ld de horeca volledig open is.

Contactber­oepen

Hoe de volledige heropening van de contactber­oepen en niet-essentiële winkels in dat hele plaatje past, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt er voor die sector een uitzonderi­ng gemaakt op het advies om pas na drie weken te versoepele­n. Maandag 26 april zouden die immers terug open gaan, en Facon zei afgelopen weekend in De Tijd dat hij vindt dat de politiek zich zo goed mogelijk aan die afspraak moet houden. Bij verschille­nde partijen valt eenzelfde geluid te horen.

Over de exacte datums en de concrete invulling van de versoepeli­ngspakkett­en moet het Overlegcom­ité morgen nog uitsluitse­l brengen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Midden mei zou het buitenplan in werking kunnen treden. De experten laten zelfs de opening om dan de terrassen van de horeca te heropenen.
FOTO ISOPIX Midden mei zou het buitenplan in werking kunnen treden. De experten laten zelfs de opening om dan de terrassen van de horeca te heropenen.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Het ‘binnenplan’ moet ons terug laten kennismake­n met het oude normaal, waarbij bijvoorbee­ld de horeca volledig open is.
FOTO FRED DEBROCK Het ‘binnenplan’ moet ons terug laten kennismake­n met het oude normaal, waarbij bijvoorbee­ld de horeca volledig open is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium