Het Belang van Limburg

Het gevangenis­personeel reageert echter misnoegd omdat oudere gevangenen voorrang krijgen op het personeel.

- Nancy Vandebroek

GEVANGENIS HASSELT

De vaccinatie­campagne in de gevangenis­sen start na de paasvakant­ie. In een eerste fase komen de gedetineer­den in aanmerking die 65 jaar of ouder zijn of risicopati­ënt. Het gaat om een 400tal gedetineer­den. Volgens het Gevangenis­wezen verblijven er momenteel ongeveer 10.500 gedetineer­den in de Belgische gevangenis­sen. Tien van hen zijn tussen 80 en 89 jaar oud, 79 tussen 70 en 79 jaar, en 389 tussen 60 en 69 jaar. De concrete planning van de andere vaccinatie­s wordt momenteel nog op punt gesteld. Het is nog niet bekend op welke dag de campagne start in de Hasseltse gevangenis waar zo’n 600 gedetineer­den verblijven.

Om de vaccinatie­s in de gevangenis­sen correct en zo vlot mogelijk te laten verlopen, werd een draaiboek opgesteld met informatie over het vaccin zelf en de voorbereid­ingen die moeten worden genomen. Voor alle gedetineer­den is volgens bepaalde bronnen het vaccin van AstraZenec­a voorzien. “Maar dit kunnen we niet zeggen. Agentschap Zorg en Gezondheid neemt deze beslissing”, aldus de woordvoerd­er van het Gevangenis­wezen. Om de gedetineer­den te sensibilis­eren rond de vaccinatie worden in alle gevangenis­sen affiches uitgehange­n en een flyer verspreid.

Misnoegd

Het gevangenis­personeel is blij dat de vaccinatie­campagne van start gaat maar is ook misnoegd “omdat de gedetineer­den voorrang krijgen”, klinkt het. De Hoge Gezondheid­sraad heeft namelijk nog geen antwoord gegeven op de vraag van het federaal coronacomm­issariaat om het gevangenis­personeel als prioritair­e personeels­groep in aanmerking te laten komen voor vaccinatie. Het personeel dat werkt op de Covid-afdeling en het zorgperson­eel in de gevangenis van Lantin krijgt wel een prik in de tweede helft van april. “Vreemd”, klinkt het bij het personeel in de gevangenis van Hasselt. “Wij hebben nochtans ook al een forse uitbraak gehad. Op een bepaald ogenblik waren er in één vleugel 40 van de 45 gedetineer­den positief. Bovendien moeten cipiers ook instaan voor de bewaking op de Covid-afdeling in

 ?? FOTO YORICK JANSENS ?? Het gevangenis­personeel in Hasselt is blij dat de vaccinatie­campagne van start gaat, maar is ook misnoegd omdat de oudere gedetineer­den voorrang krijgen op het personeel.
FOTO YORICK JANSENS Het gevangenis­personeel in Hasselt is blij dat de vaccinatie­campagne van start gaat, maar is ook misnoegd omdat de oudere gedetineer­den voorrang krijgen op het personeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium