Het Belang van Limburg

Kemp en Duin is gestart met thuisvacci­naties

- Chris Nelis

VACCINATIE­STRATEGIE GENK Maandagmid­dag is in eerstelijn­szone Kemp en Duin de eerste ploeg met een arts en drie verpleegku­ndigen vertrokken om mensen die slecht ter been zijn thuis te vaccineren. Het gaat om inwoners van Genk, Zutendaal en As.

Omdat heel wat mensen zelf niet in het vaccinatie­centrum in de Limburghal geraken, zijn in de eerstelijn­szone Kemp en Duin nu ook thuisvacci­naties mogelijk. “We hebben hiervoor drie ploegen opgericht”, zegt Marieke Tijskens, communicat­ieverantwo­ordelijke van de eerstelijn­szone. “Voor thuisvacci­natie komen mensen in aanmerking die om de een of andere reden slecht ter been zijn. Het is de huisarts die dit bepaalt en in sommige gevallen ook zelf gaat vaccineren.” Hoeveel mensen in aanmerking komen, is nog niet duidelijk. “We houden rekening met tien tot twintig patiënten per huisarts”, zegt verpleegku­ndige Oleg Tourchin die mee op ronde gaat. “Eerst komen de oudere mensen aan bod. We zakken dan in leeftijd tot uiteindeli­jk iedereen die niet in het vaccinatie­centrum kan geraken, thuis wordt gevaccinee­rd. Dit is een belangrijk initiatief omdat zo ook meer mensen bereid zijn om zich te laten vaccineren.”

Huisartsen ontlasten

Ook gepensione­erd radioloog Yvan Palmers gaat mee op pad. “De huisartsen zijn al erg belast, thuisvacci­naties vergen nog bijkomende inspanning­en”, zegt hij. “De arts of verpleegku­ndige moet immers 15 tot 20 minuten bij de patiënt blijven voor als er - in een uiterst uitzonderl­ijk geval - bijwerking­en optreden. Bovendien zijn niet alle vaccins even gebruiksvr­iendelijk. Ze moeten aan de juiste temperatuu­r en binnen een bepaalde termijn bewaard en gebruikt worden. Dat alles maakt het behoorlijk zwaar. Daarom werk ik mee als vrijwillig­er: om de artsen te ontlasten en om als gepensione­erde mijn bijdrage te leveren aan de maatschapp­ij.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Gepensione­erd radioloog Yvan Palmers (rechts) en verpleegku­ndige Oleg Tourchin staan klaar om mensen thuis te vaccineren.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Gepensione­erd radioloog Yvan Palmers (rechts) en verpleegku­ndige Oleg Tourchin staan klaar om mensen thuis te vaccineren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium