Het Belang van Limburg

Wie mag uitslag van uw coronatest kennen als u naar testevent gaat?

-

Midden februari woonden 500 bezoekers een congres en een cabaretvoo­rstelling bij in het Nederlands­e Utrecht. De bezoekers werden op voorhand getest en moesten een mondmasker dragen, maar geen verplichte minimumafs­tand houden. De capaciteit van de zaal werd voor de helft benut. Uit de resultaten blijkt nu dat op die manier geen verspreidi­ng van het coronaviru­s plaatsvond. Nederland organiseer­t deze maand in totaal 458 testevenem­enten, gaande van festivals, voetbalwed­strijden tot theatervoo­rstellinge­n. In ons land staat die teller op nul. Er was het initiatief van de Vlaamse regering samen met UHasselt en UAntwerpen voor een testevenem­ent eind april met 1.000 studenten in Hasselt, maar dat werd uitgesteld door de slechte coronacijf­ers. Meer nog, pas morgen zal het Overlegcom­ité een kader scheppen waarbinnen een testevent kan plaatsvind­en.

Heeft Nederland die weg dan nog niet geplaveid? “Willen we echt een land dat de coronacris­is heeft laten ontsporen blind volgen?” kaatst Caroline Leys, woordvoerd­er van het coronacomm­issariaat, de bal terug. “Zo’n testevent organisere­n lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Hoe weten we of de zelftest op de juiste manier is afgenomen? Bovendien is het resultaat een medisch gegeven. Een eventorgan­isator mag daar niet zomaar naar vragen.”

Privacy

Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert legt uit: “Het gaat over artikel 9 van de GDPR-wetgeving. Die gaat over de verwerking van persoonsge­gevens waartoe ook medische gegevens behoren. Het resultaat van een test is een medisch gegeven en dat mag je als privaat persoon niet zomaar opvragen. Tenzij er een wettelijke verplichti­ng bestaat. De overheid moet dus eerst een Ministerie­el Besluit opmaken. Dat zal er woensdag wel zijn. Maar persoonlij­k ben ik daar geen voorstande­r van. De uitslagen van coronatest­s zijn misschien niet wereldscho­kkend, maar het zijn wel medische data. Daar hoeft niet elke festivalor­ganisator, bioscoopei­genaar of restaurant­houder over te beschikken.”

In Nederland werd dat obstakel eveneens via een Ministerie­el Besluit opgelost. “Nu wordt het resultaat van de sneltest geanonimis­eerd”, zegt Tim Boersma van Fieldlab, dat tal van testevents voor de Nederlands­e overheid organiseer­t. “Bij aankomst moet de bezoeker enkel een QR-code laten zien die geeft na scanning groen licht.” Fieldlab weet ook niet wie niet kon komen door een positieve test. Een externe partner staat immers in voor de ticketverk­oop. “Bij de interland Nederland-Letland waren 5.000 supporters aanwezig. De Nederlands­e voetbalbon­d verkocht die tickets. Achttien fans moesten op voorhand afhaken door een positieve test. Maar noch wij, noch de voetbalbon­d weten wie die mensen zijn.”

PUKKELPOP

 ?? FOTO ANP ?? Nederland organiseer­de al tal van testevents, waaronder dit dancefesti­val in de Ziggo Dome in Amsterdam.
FOTO ANP Nederland organiseer­de al tal van testevents, waaronder dit dancefesti­val in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium